Vesti bune pentru economie: exporturile dau semne de revenire

Ultima actualizare: 26-06-2012 15:29

In vremuri de restriste industria ne da o veste buna! Firmele romanesti primesc din ce in ce mai multe comenzi de pe pietele externe, asa ca si exporturile au inceput sa reinvie.

Textile, calculatoare, echipamente, dar si mierea de albine sau... melcii sunt cateva dintre produsele romanesti foarte cautate pe alte piete. Ai nostri au batut palma cu strainii si acum exporta in India, Japonia, dar mai ales in Europa.

Cinci tone de carne proaspata de melc pe zi este productia cu care se lauda o fabrica din Brasov. Se lucreaza la capacitate maxima, mai ales ca se asteapta o explozie a exporturilor.

Au mai multe sortimente: carne de melc fiarta in ierburi de Provence, saramura sau pateu de melc.

In Bistrita Nasaud, "vedetele" la export sunt merele. Fructe crescute in livezi la noi au intrat pentru prima data pe piata din India.

In Alba, sute de tone de miere de salcam si tei sunt pregatite sa ia drumul Orientului indepartat, dar si in Europa.

Mierea se vinde cu 4 euro kilogramul, iar cererile din Singaprore sau Japonia sau Canada au crescut cu 30%. Numai o firma de la Blaj va exporta anul acesta aproximativ 100 de tone de miere.

Romania a avut in luna martie o crestere a comenzilor noi din industrie de 29% fata de anul trecut, in timp ce la nivelul Uniunii Europene cresterea a fost mai mica, de 21%.

Aceasta a fost cea mai mare crestere a comenzilor primite de companii romanesti, un varf de la debutul crizei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO