Statul sta pe un munte de bani, iar firmele nu si-au primit restantele


Ultimul update: Luni 16 Iulie 2012 16:01
Data publicarii: Luni 10 Ianuarie 2011 00:00
Categorie: Stiri Economice

Companiile noastre nu au acces la finantare, conti­nua sa concedieze personal, sa renunte la afaceri sau sa ceara insolventa, in conditiile in care in aceste zile intra in tara peste doua miliarde de euro de la institutiile financiare.

In aceste zile, in Romania va intra o suma impresionanta de bani. E vorba despre aproximativ 2,4 miliarde de euro de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Banii ajung direct in conturile BNR si ale Ministerului de Finante si se adauga astfel rezervei valutare de 33 de miliarde de Euro. Efectul s-a vazut imediat: leul s-a intarit si a ajuns la cea mai mica valoare din ultimele 3 luni. Iluzia unei deprecieri abrupte este, insa departe, iar bancherii vad un curs de 4,15 lei.

Pe de alta parte, au scazut dobanzile pe piata inter-bancara, si finantistii se imprumuta in lei la costuri nemaivazute pana acum.

Romania este tot mai bine vazuta de pietele internationale: prima de risc legata de o posibia neplata a datoriilor este cea mai scazuta de cand a inceput criza. Acum ne imprumutam mai ieftin ca Ungaria.

Si totusi inca exista o discrepanta intre abundenta de bani din vistieria Bancii Centrale si din conturile bancilor, pe de o parte, si economia privata, care duce lipsa de lichiditati si comenzi, pe de alta parte.

Evaluarea din partea Fondului a fost buna. Dar Guvernul nu reuseste sa rezolve aceeasi problema: plata datoriilor catre companiile private. Asta in conditiile in care mai multe firme particulare nu reusesc sa-si revina din socurile succesive pe care le-au simtit anul trecut.

De exemplu, cinci dintre cele mai mari 100 de companii controlate de oameni de afaceri romani au intrat in insolventa, iar o a sasea asteapta decizia instantei. Alte doua combinate chimice au zilele numarate, dupa ce actionarul a decis sa le inchida. Vestea proasta este ca si in 2011 vor continua disponibilizarile colective din industrie: doar in primele 2 luni se estimeaza ca vor fi dati afara mii de salariatii de la privat.

Semne proaste sunt si in consum: atat in octombrie, cat si noiembrie afacerile au fost in scadere. Soarele a aparut abia in decembrie, cand multi comercianti au anuntat cresteri de vanzari fata de decembrie 2009.

VIDEO PROTVPLUS.RO