Se imbogatesc din afaceri imobiliare, dar "uita" sa plateasca TVA-ul
7.000 de romani au intrat in vizorul autoritatilor. Ei sunt banuiti ca au "uitat" sa vireze catre bugetul de stat peste 600 de milioane de euro.
Adevarul a iesit la iveala in urma unui control fulger, care ii vizeaza pe cei care au vandut apartamente si case, in scop comercial, fara sa plateasca mai departe niste taxe, asa cum cere legea.
Intr-o perioada extrem de scurta, adica intre 2006 si 2008, s-au derulat peste 280.000 de tranzactii imobiliare de peste 20 de miliarde de euro.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Peste un sfert sunt cercetate in amanunt de oamenii de la FISC. Nu vorbim aici despre vanzarea unor case parintesti sau despre cineva care si-a dat apartamentul vechi dintr-un bloc comunist pentru a se muta intr-unul nou construit:
"Casele personale nu intra in aceasta categorie. In aceasta categorie pot sa va exemplific o persoana care a construit un bloc de locuinte," a declarat Dragos George Bogdan, vicepresedinte ANAF.
Procedura este cat se poate de simpla. De exemplu, unul dintre blocurile cercetate a fost construit de o persoana fizica, care acum scoate la vanzare fiecare apartament in parte si nu pare interesat sa achite TVA-ul. Are 16 apartamente de vanzare, la pretul de 2.500 de euro pe metru patrat si spune ca nu cere TVA pentru ca este... persoana fizica.
La fel ca el au ramas cu bani frumosi 7.100 de asa-zisi dezvoltatori care au realizat peste 85.000 de tranzactii imobiliare.
Autoritatile isi vor indrepta atentia spre cei care au facut mai mult de cinci vanzari de case sau terenuri, peste acest prag activitatea fiind considerata una in scop comercial.
Cele mai multe cazuri au fost descoperite in Bucuresti, Ilfov, Constanta si Brasov. In fruntea listei, se afla un dezvoltator care a vandut peste 700 de proprietati, toate construite pe persoana fizica.