Scade rata la banca! Euro, la minimul ultimelor sapte luni!


Ultimul update: Luni 26 Martie 2012 12:28
Data publicarii: Miercuri 06 Ianuarie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice

UPDATE: Leul romanesc s-a burzuluit la moneda euro care a cazut la 4,16 bani. Discutam despre cel mai scazut nivel din mai 2009. Asta insemna ca cei care au rate in valuta vor da mai putin, daca joi merg la banca.

La casele de schimb, un euro putea fi cumparat cel mai ieftin cu 4,19 lei. Cursul de referinta anuntat de BNR a scazut cu 4,57 bani la 4,1620 lei/euro.

Nicolaie Chidesciuc, economist-sef la ING Bank, spune ca aprecierea leului este rezultatul deciziei de marti a BNR, de a reduce dobanda sa de politica monetara. Astfel, multi jucatori straini au decis sa profite de ultimele saptamani cu dobanzile inca mari si au vandut sume mari in euro, cu care au cumparat lei pe care i-au plasat apoi in depozite bancare.

Dealerii bancilor estimeaza ca euro ar putea ajunge chiar si la 4,1 lei, dar spun ca nu va trece de acest prag.

Cursul cel mai mic la casele de schimb valutar a fost afisat miercuri dupa-amiaza de CEC Bank - 4,1900 lei/euro, urmat de cele afisate de MKB Romexterra - 4,1950, RIB - 4,1990, Banca Romaneasca - 4,2040 si Garanti Bank - 4,2139.

Un euro atat de ieftin, ajuns la nivelul din luna mai a anului 2009, reprezinta o gura de oxigen pentru romanii greu incercati din punct de vedere financiar in debutul lui 2010.

Pe langa numeroasele dari pe care trebuie sa le platim la stat, ca la orice inceput de an, am fost loviti si de un val urias de scumpiri. Astfel, trebuie sa scoatem din buzunar cu 20% mai multi bani pentru carne, cu 8% pentru benzina si cu 14% pentru tigari.

Insa deprecierea monedei europene aduce o veste buna pentru cei care au credite in euro, pentru ca scade si rata. Totusi, in ceea ce priveste produsele de import, ce au o pondere de 60% din piata romaneasca, trebuie sa asteptam o luna de apreciere a leului pentru a avea parte de ieftiniri.

Analistii economici anticipeaza pentru finele lui 2010 un curs de 4,15-4,2 lei/euro, usor sub cotatia medie din 2009, si cred ca doar o nerespectare a acordulului cu FMI ar putea lovi leul in raport cu euro.

Tags: curs valutar, leu, euro,

Loviti de valul de scumpiri, romanii primesc o veste buna: euro mai ieftin!
Leul se tranzactioneaza aproape de 4,22 unitati fata de euro
Leul, slabit pana la
VIDEO PROTVPLUS.RO