Leul, slabit pana la "infometare" in 2009. Va fi 2010 mai bun?

30-12-2009 00:00
Sursa: Gandul, Ziarul Fianciar, Mediafax


Analistii economici anticipeaza un curs de 4,15-4,2 lei/euro la finele anului viitor, usor sub cotatia medie din acest an, si cred ca doar o nerespectare a acordulului cu FMI ar putea lovi leul in raport cu euro, anunta Mediafax.

Economistii subliniaza rolul pe care l-a jucat BNR in stoparea deprecierii leului. Recent, Banca Centrala a injectat 2,5 miliarde in piata pentru a reduce dobanzile.

Majoritatea analistilor economisti contactati de Mediafax estimeaza ca nivelul cel mai ridicat pe care il va atinge cursul va fi in primul trimestru din 2010.

Analistul Raiffeisen considera ca, daca situatia politica se va normaliza si Romania se va reincadra rapid in cerintele acordului cu FMI, leul ar putea avea un potential de crestere usoara in a doua parte a anului 2010.

"Principalul risc e nerespectarea acordului", spune economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, a carui prognoza de curs este de 4,2 lei/euro pentru finalul anului viitor.

O estimare de 4,2 lei/euro pentru curs are si Nicolaie Chidesciuc, senior economist ING Bank Romania. Nivelul maxim al cursului, in perceptia analistului ING, va fi atins in martie, cand un euro se va vinde cu 4,4 lei.

Economistul Royal Bank of Scotland (RBS) Catalina Molnar, estimeaza un nivel al cursului de schimb de 4,15 lei/euro la finele anului viitor, cu un maxim de 4,5 lei/euro, care va fi atins in primele trei luni ale acestui an.

Comisia Nationala de Prognoza anticipa in noiembrie un curs mediu de 4,25 lei/euro atat pentru acest an, cat si pentru 2010.

De ce este important cursul de schimb?

In primul rand, pentru romanii care au platesc ratele la credite, anul 2009 a fost unul al fluctuatiilor. In plus, preturile la produsele de import ar trebui sa scada daca leul se intareste, in conditiile in care 60% din produsele care se comercializeaza in Romania sunt importate.

In 2009 cursul maxim a fost inregistrat pe 16 februarie : 4,3119 lei pentru un euro.

VIDEO PROTVPLUS.RO