Loviti de valul de scumpiri, romanii primesc o veste buna: euro mai ieftin!
Moneda nationala a continuat sa se aprecieze in debutul sedintei interbancare de marti, incurajata de tendinta pozitiva din regiune, astfel ca paritatea a coborat pentru scurt timp sub nivelul de 4,2 lei/euro.
Primele cotatii ale zilei s-au situat la 4,2090 - 4,2120 lei/euro, in scadere fata de inchiderea sedintei precedente, de 4,2170 - 4,2190 lei/euro, informeaza Mediafax.
Dupa ce rata de schimb a coborat la un minim de 4,1960 lei/euro, cursul a revenit pe crestere usoara, iar in jurul orei 10:30, euro era schimbat pentru 4,2 - 4,2050 lei/euro.
Mai mult, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis sa micsoreze dobanda sa de politica monetara cu o jumatate de punct procentual, de la 8 la 7,5% pe an.
Ce inseamna un euro ieftin?
Romanii se pot bucura de aceasta veste, care le va aduce rate mai mici la banci, in cazul in care au credite in euro, dar si la unele facturi calculate la cursul la zi al monedei europene. Asta dupa ce inceputul lui 2010 ne-a adus carne mai scumpa cu 20%, benzina cu 8% si tigari care costa cu 14% mai mult.
Aprecierea leului nu inseamna, insa, automat si ieftinirea produselor de import, ce reprezinta peste 60% din totalul produselor comercializate in Romania. Pentru acest lucru ar fi nevoie ca leul sa se intareasca in mod sustinut timp de cel putin o luna.
Analistii economici anticipeaza pentru finele lui 2010 un curs de 4,15-4,2 lei/euro, usor sub cotatia medie din 2009, si cred ca doar o nerespectare a acordulului cu FMI ar putea lovi leul in raport cu euro.
Pe de alta parte, un leu puternic ar putea avea o influenta negativa asupra exportatorilor, ale caror produse nu ar mai fi la fel de competitive in zona euro. O politica monetara inteleapta ar fi aceea care nu ar permite aprecierea cursului de schimb in termeni nominali, ceea ce ar permite stimularea exporturilor, declara in urma cu aproape o luna Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.