Saptamana de foc pentru Guvern. Marti vine delegatia FMI
Subiectele pe care delegatia Fondului Monetar International le va discuta cu membrii cabinetului Boc raman spinoase: salariile din sistemul de stat, bugetul dar si nivelul taxelor si impozitelor pentru 2011.
Toate acestea depind de evolutia economiei. Autoritatile spera ca anul viitor ne redresam si obtinem o crestere de 1,5%.
Daca reusim, Banca Nationala ne asigura ca preturile nu vor creste cu mai mult de trei procente in 2011, iar cursul ar trebui sa ramana in jurul a 4,2 lei pentru un euro.
Guvernul spera ca va scadea si numarul somerilor cu aproximativ 40.000 de la 760.000 la 720.000 in 2011.
In plus, Guvernul estimeaza ca salariul mediu va creste de la 1.910 la 2.022 de lei in 2011.
In ceea ce priveste taxele si impozitele, situatia este mai complicata. Partidele aflate la guvernare vor sa propuna FMI-ului o scadere a cotei unice la 10-12%, insa specialistii spun ca acest lucru nu este posibil.
Guvernul vrea sa aloce 40 de miliarde de lei pentru plata lefurilor in 2011. In conditiile in care dispar al 13-lea salariu si primele de vacanta, ar fi posibil ca cei de la stat sa castige mai mult cu cinci, sase procente. Cu o singura conditie: sa mai plece oameni din sistem.
In 2010 au fost concediati o treime dintre cei 75.000 de bugetari pusi pe liste.
Bugetul nu poate trece fara aprobarea celor de la FMI, iar cele mai aprinse discutii vor fi pe marginea taxelor si impozitelor. TVA-ul si cota unica raman cel mai probabil la acelasi nivel.
Se ia in calcul o reducere a contributiilor sociale. Diminuarea contributiilor este posibila doar daca se renunta la celelate scutiri de la plata impozitelor .
In plus, expertii straini vor cere si reducerea ajutoarelor sociale. Aici intra indemnizatiile pentru mame si venitul minim garantat.