O delegatie FMI soseste pe 20 octombrie in Romania
UPDATE: O delegatie FMI soseste in Romania, in perioada 20 octombrie- 1 noiembrie, a declarat Tonny Lybeck, reprezentatul FMI pentru Romania. Vizita are loc exact in perioada depunerii unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului.
O noua runda de negocieri cu oficalii FMI incepe miercuri, la Bucuresti. Va fi probabil cea mai importanta de anul acesta.
Se va decide cu cat pot creste salariile bugetarilor de la 1 ianuarie si cum va arata bugetul in 2011.
Specialistii FMI au pregatit un raport amanuntit despre felul in care guvernul poate reduce in continuare cheltuielile. Printre altele specialistii fondului propun inclusiv o noua reducere a indemnizatiilor pentru mame.
Discutii aprige vor fi si pe legea pensiilor care a fost trimisa inapoi la Parlament de catre presedinte, desi ar fi trebuit sa fie adoptata inca de luna trecuta.
Pe de alta parte, vizita delegatiei de la Washington poate fi si
inceputul negocierilor pentru un nou acord cu Fondul,
anuntat de politicienii de la putere, dar si de presedintele Traian Basescu.
De altfel, presedintele a vorbit despre acest acord, "de precautie", in emisiunea "Dupa 20 de ani", la ProTV, spunand ca avem nevoie de un astfel de imprumut "la dispozitia tarii" in eventualitatea in care nu vom putea plati pensiile si salariile.
Contextul vizitei FMI, din perioada 20 octombrie - 1 noiembrie, este unul foarte agitat din punct de vedere politic si social. Tensiunile politice sunt generate de ultimele pachete de legi pe care Guvernul le mai are de bifat din programul asumat in cadrul imprumutului stand-by: legea educatiei, legea pensiilor si legea salarizarii unice.
Prima dintre acestea este deja la Parlament, iar PSD a anuntat ca va depune o motiune de cenzura, luni.
Executivul isi va angaja raspunderea pe proiectul legii educatiei si pe cel privind salarizarea unitara.
Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui proiect de lege. Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.
Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.
Pentru adoptarea unei motiuni de cenzura sunt necesare 236 de voturi, numar mai mare decat cel al parlamentarilor din formatiunile de opozitie.
In perioada dezbaterii motiunii (25 octombrie) PSD a facut apel la sindicate sa iasa in strada, pentru a crea si presiune sociala, pe langa cea politica din legislativ. Confederatiile au raspuns apelului si liderii lor au declarat ca se vor mobiliza mii de oameni in ziua motiunii.