Romanii au inceput sa caute creditele in lei de frica riscului valutar
Leul ramane primul cand vine vorba de credite. Speriati de intarirea monedei europene, romanii au preferat imprumuturile in lei, mai ales daca sunt de nevoi personale. Oamenii aleg euro atunci cand iau sume mari pentru o perioada indelungata.
O analiza facuta timp de trei luni de un portal financiar arata ca in aceasta toamna numarul celor care si-au luat un credit de nevoi personale in lei a fost de trei ori mai mare decat al celor care au ales imprumutul in euro.
Si asta pentru ca experienta le-a dovedit ca riscul valutar este foarte mare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De exemplu, in toamna lui 2008, cand a inceput criza, cursul monedei euro a urcat cu peste 21% in doar 5 luni. Iar francul elevtian este acum cu aproape 50% mai scump. Asa ca tot mai multi prefera sa plateasca o rata ceva mai mare si sa nu aiba insomnii din cauza cursului.
Analistii spun ca tot mai multi romani aleg sa se imprumute in lei, mai ales pentru creditele de nevoie personale.
La un credit de nevoi personale de 5.000 de euro, pe 5 ani, rata lunara medie este 124 de euro. La unul de valoare echivalenta in lei, rata lunara este cu 21 de euro mai mare, insa o crestere brusca a cursului cu peste 16% ar anula avantajul pentru euro.
Diferenta de dobanda devine, insa, foarte mare la creditele ipotecare. Aici aproape toata lumea alege euro, mai ales ca la acelasi salariu suma imprumutata este mai mare decat la lei.
Odata cu temperarea inflatiei, dobanzile la lei vor scadea. In schimb, la creditele in euro toata lumea asteapta o crestere a dobanzilor pentru ca EURIBOR-ul este la cotatii minime.