Romanii au inceput sa caute creditele in lei de frica riscului valutar


Ultimul update: Joi 19 Iulie 2012 20:33
Data publicarii: Luni 15 Noiembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice
bani

Leul ramane primul cand vine vorba de credite. Speriati de intarirea monedei europene, romanii au preferat imprumuturile in lei, mai ales daca sunt de nevoi personale. Oamenii aleg euro atunci cand iau sume mari pentru o perioada indelungata.

O analiza facuta timp de trei luni de un portal financiar arata ca in aceasta toamna numarul celor care si-au luat un credit de nevoi personale in lei a fost de trei ori mai mare decat al celor care au ales imprumutul in euro.

Si asta pentru ca experienta le-a dovedit ca riscul valutar este foarte mare.

De exemplu, in toamna lui 2008, cand a inceput criza, cursul monedei euro a urcat cu peste 21% in doar 5 luni. Iar francul elevtian este acum cu aproape 50% mai scump. Asa ca tot mai multi prefera sa plateasca o rata ceva mai mare si sa nu aiba insomnii din cauza cursului.

Analistii spun ca tot mai multi romani aleg sa se imprumute in lei, mai ales pentru creditele de nevoie personale.

La un credit de nevoi personale de 5.000 de euro, pe 5 ani, rata lunara medie este 124 de euro. La unul de valoare echivalenta in lei, rata lunara este cu 21 de euro mai mare, insa o crestere brusca a cursului cu peste 16% ar anula avantajul pentru euro.

Diferenta de dobanda devine, insa, foarte mare la creditele ipotecare. Aici aproape toata lumea alege euro, mai ales ca la acelasi salariu suma imprumutata este mai mare decat la lei.

Odata cu temperarea inflatiei, dobanzile la lei vor scadea. In schimb, la creditele in euro toata lumea asteapta o crestere a dobanzilor pentru ca EURIBOR-ul este la cotatii minime.

Sursa: Pro TV

Tags: credite, dobanzi, rate,

Croitoru: Creditarea se va relua dupa ce economia va reveni pe crestere
Peste jumatate dintre romani reusesc cu greu sa-si acopere cheltuielile
Ordonanta 50: Cine va castiga razboiul costisitor dintre banci si clienti?
VIDEO PROTVPLUS.RO