Reteta succesului: contracte in strainatate

Ultima actualizare: 26-10-2012 09:49

Daca pentru oameni a functionat intoarcerea la glie, in cazul fabricilor - reteta succesului pare sa se afle in strainatate. Cine si-a renegociat contractele de export si a gasit piete noi de desfacere in alte colturi ale lumii, nu se teme de criza.

Intr-una dintre cele mai mari fabrici de incaltaminte din Cluj se lucreaza la foc continuu, pe patru benzi de productie. Si cum conducerea a obtinut prelungirea unui contract cu un client strain, se va lucra la fel si in schimbul doi. O suta de persoane vor lucra aici incepand cu luna aceasta, pe o perioada de patru luni, cu un salariu brut de o mie de lei.

Tot o firma clujeana, insa una care activeaza in domeniul electricitatii, reuseste sa dea o lectie de economie. Are o cifra de afaceri anuala de o suta de milioane de euro. Produce echipamente electrice pentru distribuitorii de energie, transformatoare sau corpuri de iluminat stradal. Angajeaza si anul acesta muncitori.

Firma se gandeste chiar la dezvoltare, din bani proprii dar si europeni.

Si in Alba-Iulia renegocierea contractelor vechi le-a adus salvarea muncitorilor de la fabrica de portelan. Farfuriile lor se vand ca painea calda in Mexic, dar si in multe tari europene. O farfurie care iese pe poarta fabricii cu pretul de 1 euro, ajunge sa coste si de sapte ori mai mult, in magazinele din vest.

La Alba Iulia se fabrica anual cam 16 milioane de piese din portelan, iar producatorii rezista cu brio concurentilor din Turcia si Polonia.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO