"Prima casa"-bancherii, dispusi sa reduca dobanzile pentru credite in euro

×
Codul embed a fost copiat

Bancherii se arata dispusi sa reduca dobanzile pentru creditele in euro ca sa-i ajute pe oameni sa beneficieze de programul guvernamental "Prima Casa".

Nu si-au facut publice ofertele pentru programul "Prima Casa". Insa, dupa cum arata lucrurile, ei ar putea reduce dobanzile pentru creditele in euro pana la 6%. In aceste conditii, cu un avans de doar 5%, o familie cu venituri lunare de 3.400 de lei poate imprumuta cu usurinta 30-40.000 de euro.

In Bucuresti, cu acesti bani puteti cumpara o garsoniera. In schimb, in alte orase puteti gasi apartamente de doua, chiar trei camere.

Riscul de neplata in programul "Prima Casa" este preluat in totalitate de stat. Cu alte cuvinte, in momentul in care un client intarzie cu plata mai mult de 90 de zile, banca isi primeste banii de la stat, iar statul intra in posesia locuintei de la client.

Citește și
Prima scadere de pret la locuintele noi
Dezvoltatorii imobiliari stramba din nas cand aud de programul "Prima Casa"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Un credit garantat de stat de pana la 60.000 de euro , o dobanda variabila undeva intre 6 si 8% pentru creditele in euro, un avans de numai 5% si un TVA redus tot la 5%. Cam asa arata in mare programul " Prima casa".

Asadar daca dobanda scade de la 10 la 8% venitul minim necesar pentru un imprumut de 40.000 de euro coboara de la 4.000 la 3.400 de lei.

Potrivit unui studiu, in Bucuresti doar 18% dintre locuinte se incadreaza in grila de 60.000 de euro stabilita de guvern. Majoritatea sunt in zone limitrofe.

In concluzie programul "Prima Casa" nu li se adreseaza celor care muncesc in Capitala, ci mai degraba celor din Cluj , Brasov, Galati sau Iasi.

In Romania doar 3% dintre angajati castiga un salariu lunar brut de peste 5.000 de lei ca sa primeasca de la banca un imprumut de 40 -50.000 de euro. Asa ca cel mai probabil vor apela la programul "Prima Casa" numai familii in care ambii parteneri muncesc. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Inca un esec la targul imobiliar?
Inca un esec la targul imobiliar? "Prima casa" ar putea salva situatia?

Reticenti si in acelasi timp incapatanati. Asa i-ar descrie vizitatorii targului imobiliar pe dezvoltatorii prezenti aici. Din 30 de expozanti, doar doi par interesati de programul "Prima casa" si ofera pietei apartamente de pana in 60.000 euro.

Dezvoltatorii imobiliari stramba din nas cand aud de programul
Dezvoltatorii imobiliari stramba din nas cand aud de programul "Prima Casa"

In timp ce autoritatile incearca sa promoveze si chiar sa ne convinga ca programul "Prima Casa" ii poate ajuta pe tinerii romani, cei din domeniul imobiliar nici nu vor sa auda de asa ceva si anunta ca nu au apartamente atat de ieftine la vanzare.

Programul
Programul "Prima Casa" prinde contur

Bancile nu vor percepe un avans mai mare de 5%, dobanzile vor scadea, iar notarii isi vor reduce comisioanele. In plus, cei care isi achizitioneaza locuinte prin programul "Prima Casa" vor beneficia si de un TVA redus la 5%.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.