"Prima casa"-bancherii, dispusi sa reduca dobanzile pentru credite in euro


Ultimul update: Joi 26 Aprilie 2012 19:49
Data publicarii: Vineri 29 Mai 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Bancherii se arata dispusi sa reduca dobanzile pentru creditele in euro ca sa-i ajute pe oameni sa beneficieze de programul guvernamental "Prima Casa".

Nu si-au facut publice ofertele pentru programul "Prima Casa". Insa, dupa cum arata lucrurile, ei ar putea reduce dobanzile pentru creditele in euro pana la 6%. In aceste conditii, cu un avans de doar 5%, o familie cu venituri lunare de 3.400 de lei poate imprumuta cu usurinta 30-40.000 de euro.

In Bucuresti, cu acesti bani puteti cumpara o garsoniera. In schimb, in alte orase puteti gasi apartamente de doua, chiar trei camere.

Riscul de neplata in programul "Prima Casa" este preluat in totalitate de stat. Cu alte cuvinte, in momentul in care un client intarzie cu plata mai mult de 90 de zile, banca isi primeste banii de la stat, iar statul intra in posesia locuintei de la client.

Un credit garantat de stat de pana la 60.000 de euro , o dobanda variabila undeva intre 6 si 8% pentru creditele in euro, un avans de numai 5% si un TVA redus tot la 5%. Cam asa arata in mare programul " Prima casa".

Asadar daca dobanda scade de la 10 la 8% venitul minim necesar pentru un imprumut de 40.000 de euro coboara de la 4.000 la 3.400 de lei.

Potrivit unui studiu, in Bucuresti doar 18% dintre locuinte se incadreaza in grila de 60.000 de euro stabilita de guvern. Majoritatea sunt in zone limitrofe.

In concluzie programul "Prima Casa" nu li se adreseaza celor care muncesc in Capitala, ci mai degraba celor din Cluj , Brasov, Galati sau Iasi.

In Romania doar 3% dintre angajati castiga un salariu lunar brut de peste 5.000 de lei ca sa primeasca de la banca un imprumut de 40 -50.000 de euro. Asa ca cel mai probabil vor apela la programul "Prima Casa" numai familii in care ambii parteneri muncesc. 

Inca un esec la targul imobiliar?
Dezvoltatorii imobiliari stramba din nas cand aud de programul
Programul
VIDEO PROTVPLUS.RO