Ministrul de finante: Romania ar putea intra in recesiune in 2009
Anunt cu efect de bumerang, facut joi de ministrul finantelor. Acesta spune ca Romania ar putea intra in recesiune in 2009.
Asta inseamna ca economia nu va merge deloc bine, doua trimestre la rand.
Declaratia vine in cea de-a doua zi a negocierilor cu FMI si Comisia Europeana. In paralel, la BNR se cauta solutii pentru deblocarea creditarii. Guvernatorul ar putea sa dea mai multi bani institutiilor financiare, daca acestea nu vor scoate sumele din tara
In 2009, economia va creste cu cel mult 1,5%, iar asta este varianta optimista. In varianta pesimista, economia ar putea scadea cu 1%, considera ministrul de finante.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Declaratia este surprinzatoare, daca tinem cont ca tocmai ministrul Pogea a pus bazele bugetului pe 2009, luand in calcul o crestere economica mult mai mare, de 2,5%. Ceea ce arata ca situatia economica s-a deteriorat substantial intr-un timp foarte scurt.
Cifrele inaintate joi sunt mult mai aproapiate de estimarile facute de FMI inca in ianuarie, cand Fondul avertiza ca Romania ar putea intra in recesiune.
Seful Bancii Mondiale a declarat joi ca lumea trece prin cea mai grava recesiune din anii '30 si ca cea mai afectata este Europa de Est.
Tot joi, membrii coalitiei de guvernare s-au intalnit la Palatul Victoria, pentru a discuta despre imprumutul extern al Romaniei. In timpul intalnirii, ministrul finantelor le-a spus celor prezenti cifra pe care Romania trebuie sa o imprumute.
Agentiile de rating si analistii internationali avertizau de mult ca norii negri ai recesiuni s-ar putea aduna si deasupra noastra. Acum a venit randul Comisiei Europene.
Datele oficiale publicate pana in prezent confirma ca economia Romaniei a incetinit semnificativ.
In ianuarie, exporturile au scazut pentru a treia oara consecutiv. Cu 24% fata de aceeasi luna a anului trecut.
In tot acest timp, si in industrie comenzile au cazut cu 34 de procente. Cel mai bun antidot in acest caz este reluarea creditarii. Nu este imposibil, daca BNR le va lasa bancilor mai multi bani la dispozitie, prin reducerea rezevei minime in valuta, in prezent de 40%.
Acum, bancile sunt obligate ca din fiecare suta de euro pe care o primesc de la clienti sub forma de depozit sa depuna 40 de euro la BNR. Restul de 60 raman pentru credite.
Daca rezerva minima ar fi redusa la jumatate, banca ar primi inapoi de la BNR 20 de euro, pe care ii poate imprumuta mai departe. La nivelul intregului sistem bancar romanesc, asta ar insemna peste 5 miliarde de euro in plus pentru credite.