Peste 500.000 de datornici! Bancile au trecut la executari silite
Ce are romanul mai de pret dupa copii si nevasta? Casa, spun in cor bancherii si recuperatorii. Plecand de la acest principiu sanatos, ei pornesc la vanatoare de datornici.
Mai grav este ca unii au trecut de la faza amenitarilor la fapte. In sensul ca au aparut primele cazuri de executari silite. Sunt in aceasta situatie neplacuta persoane care au restante de zeci de mii de euro si care risca acum sa-si piarda locuintele, care au inceput sa fie scoase la licitatie de catre banci.
Numarul restantierilor s-a dublat in ultimul an din cauza crizei. Peste 500.000 de romani au intarziat sa isi achite rata lunara potrivit ultimelor statistici publicate de Banca Nationala.
In prima instanta, bancile incearca sa vina in intampinarea celor care au probleme cu rambursarea creditelor, oferindu-le refinantari si reesalonari.
Daca unele banci sunt dispuse sa-i pasuiasca si un an, altele sunt necrutatoare.
Statistici oficiale nu exista si cei din domeniu se feresc sa vorbeasca despre aceasta parte a activitatii. Cert este ca, daca nu isi recupereaza banii din vanzarea locuintelor, bancherii pot sa treaca la executarea altor bunuri sau chiar sa retina sume din salariile datornicilor.
In mod normal, executorii ar trebui sa anunte licitatiile in presa si sa le afiseze la sediile bancilor, la judecatorii sau primarii. De multe ori omit sa faca acest lucru.
Executarile silite pot fi conestate in instanta. Putin stiu insa acest lucru. Si mai putin au banii necesari pentru a duce la bun sfarsit un proces cu banca.