Numarul asigurarilor de locuinte a crescut cu 20% in ultima vreme
Desi suna cinic, au si cutremurele din Haiti sau Chile un rol instructiv. Ne-au amintit ca stam rau de tot la capitolul siguranta. Si, cum nu avem puterea financiara sa ne consolidam locuintele, cel putin sa le asiguram in caz de calamitate.
Asa se face ca numarul politelor de acest tip a crescut in ultimele saptamani cu 20%.
Imaginile transmise in ultima vreme i-au facut pe multi sa isi aminteasca de tragicul an 1977. Sunt constienti ca sa fii locatar intr-un bloc vechi sau intr-unul nou, dar prost construit, e doar o chestiune de loterie la urmatoarea catastrofa. Asa ca cei mai precauti si-au extins politele de asigurare.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Firmele care au speculat momentul si ofera si reduceri de 10% au vandut mai bine. Cu toate acestea, orasenii, care sunt si cei mai expusi, se lasa mai degraba la voia cerului si uita ca Dumnezeu iti da, dar nu iti pune si-n traista.
Trebuie insa sa fii atent la ce firma iei asigurarea, ca in cazul unei catastrofe sa nu dea faliment si sa dispara.
Preturile nu sunt la fel peste tot. Asiguratorii au impartit tara in trei categorii de risc. Asa se face ca o polita vanduta la Bucuresti, oras distrus acum mai bine de 30 de ani, o sa fie mai scumpa, in timp ce in Ardeal o sa platiti mai putin, pentru ca zona este ferita de seisme.
Al doilea criteriu important este vechimea imobilului. Cel mai putin veti da pentru o casa mai noua de 1993, iar cel mai mult pentru una mai veche de 1940. Asta in cazul in care reusiti sa obtineti o asigurare. Companiile se feresc sa semneze pentru cladirile considerate cu risc crescut.
Desi suna suficient, riscurile asigurate precum incendiul, explozia sau cutremurul sunt o parte infima din nenorocirile pentru care ar trebui sa cereti acoperirea.
Una dintre optiuni prevede ca puteti asigura pe aceeasi polita si bunurile electronice, imbracamintea sau bijuteriile. Cele din urma, spre exemplu, trebuie pastrate obligatoriu intr-un seif prins in beton.
Unii asiguratori nu asigura apartamente aflate la demisol sau subsol ori nu acopera inundarea locuintei prin infiltrarea apei de la vecini, ci doar daca s-a spart o teava.
Mai sunt excluse de la asigurare corpurile de iluminat, centrala termica sau antena TV, boilerele si pompa hidrofor. Pentru amenajarile speciale, cum ar fi semineele sau vitraliile, sunteti de asemenea pe cont propriu.
Tocmai de aceea este cel mai bine sa nu va grabiti si cereti lamuriri complete brokerului inainte de a semna.