Masuratori prin satelit, pentru geodezii romani

05-09-2008 00:00


Masuratori prin satelit, pentru geodezii romani

Terenurile si imobilele vor putea fi studiate din satelit in mai putin de cinci secunde, cu o marja de eroare de sub doi centimetri.

Noile sisteme de masurare prin satelit vor elucida in timp real astfel de dileme. Altfel spus, cu un simplu click se poate afla imediat daca pamantul achizitionat are sau nu suprafata pe care ati platit-o.

In felul acesta, se vor transa astfel conflicte intre proprietari, se vor rezolva mult mai rapid situatiile de partaj in caz de divort .

Din clipa in care ii localizeaza, poate sa spuna cu precizie de unde pina unde se intinde orice teren din Romania. Vechile instrumente pe care le folosea vor ramane asadar obiecte de muzeu.

Purtatorul de cuvant al Agentiei Nationala de Cadastru si Publicitate imobiliara (ANCPI) considera ca acest proiect "este benefic si pentru managementul dezastrelor. Cand au fost inundatiile, in Calarasi la Spantov mergeau specialistii nostrii, masurau, veneau aici si prelucrau aceste masuratori dupa care le predau dupa 8 ore si de abia atunci se puteau lua niste decizii."

Deocamdata, sistemul este utilizat doar pentru masuratorile cadastrale, urmand sa fie folosit apoi si in constructii sau in sprijinul politiei ori pompierilor.

Sursa: Pro Tv

VIDEO PROTVPLUS.RO