Lista FMI: ce trebuie sa facem pana in 2010, in contul imprumutului primit
Exista speranta pentru miile de romani impovarati de creditele in valuta. In scrisoarea trimisa catre FMI, autoritatile se angajeaza sa obtina conditii mai bune pentru cei care au nevoie de refinantare sau reesalonare.
Potrivit documentului, toate companiile de stat vor fi atent monitorizate. Salariile si sporurile nu vor mai creste decat acolo unde exista profit, iar managerii isi cauta de lucru, daca nu-si indeplinesc obiectivele.
Cat priveste restructurarea creditelor in valuta, sunt vizati cei care nu mai pot achita ratele si vor sa transforme imprumuturile din valuta in lei ori sa prelungeasca perioada de rambursare, ca sa dea mai putini bani pe luna. Bancile ofera aceste servicii si acum, dar conditiile nu sunt in avantajul clientilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Timp de doi ani, tot ce misca in Romania va fi monitorizat de Washington. Cati bani cheltuim, cati incasam, cate credite se dau si pentru ce. Companiile de stat vor fi urmarite cu atentie sporita, pentru ca angajatii nu vor primi nici un leu in plus, daca nu au profit.
Din 2010, vor fi stabilite obiective clare pentru fiecare companie in parte. Multe vor trebui sa renunte la o parte din angajati, pentru a le indeplini.
O alta conditie impusa de FMI este ca Banca Nationala sa primeasca puteri sporite.
Dupa aceea, pana la sfarsitul lui octombrie trebuie aprobata legea salarizarii unice si, o luna mai tarziu, cea a responabilitatii fiscale, in urma caruia guvernul nu va mai putea apela la un numar nelimitat de rectificari bugetare.
In fine, pana la 31 decembrie trebuie aprobata legea pensiilor. Conform legii, pensiile nu vor mai creste in functie de salariul mediu, ci de inflatie.