Blocajul financiar bantuie economia! Firmele nu mai au bani


Ultimul update: Duminica 13 Mai 2012 06:40
Data publicarii: Marti 09 Iunie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Economia romaneasca incepe sa fie bantuita de o stafie a anilor '90: blocajul financiar. Lipsa de bani a devenit atat de mare incat firmele intarzie platile catre furnizori, care la randul lor nu pot plati alti furnizori.

In cele din urma se poate ajunge la faliment. Fenomenul a fost observat in sfarsit si de autoritati, care cauta solutii.

Pe ansamblul economiei, valoarea platilor intarziate a crescut de cinci pana la zece ori. Problema a ajuns si pe masa liderilor coalitiei de guvernare: "Am discutat cu ministrul finantelor, domnul Pogea, sa gasim acel mecanism pe care sa-l punem foarte repede in practica pentru ca sa nu existe niciun fel de blocaj in decontarile intre societatile comerciale," a spus Dan Nica, vicepremier.

Din cauza blocajului financiar, majoritatea firmelor au datorii mari si la stat: "Pentru a mai atenua aceasta presiune statul are optiunea reintroducerii unor programe de esalonare a platilor, pe baza unor criterii transparente," este de parere Razvan Voican, redactor sef adjunct Ziarul Financiar.

Si, daca nu ar fi fost de ajuns, chiar statul isi plateste cu intarziere datoriile catre firmele private.

Impozitul forfetar a bagat spaima in patroni! Isi inchid firmele!
Pogea: Numarul firmelor radiate nu are nicio legatura cu impozitul forfetar
Pogea: Bugetul consolidat a avut un deficit de 1,56% din PIB dupa 3 luni
VIDEO PROTVPLUS.RO