Leul iese la lumina. Cursul a scazut pana la 4,29 lei/euro
Moneda nationala a castigat teren in fata de euro, iar cursul oficial a coborat iar sub nivelul de 4,3. Specialistii sunt siguri ca leul a primit in ultimele zile o mana de ajutor din partea BNR.
Mugur Isarescu nu s-a ascuns si a declarat ca Banca Nationala este interesata de evolutia cursului. Pe de alta parte, a atentionat bancile sa nu se mai planga de lipsa de lichiditati cata vreme mizeaza pe deprecierea leului.
"Daca ar fi o lipsa de lichiditate, leul nu s-ar deprecia. Exista un conflict intre cei care cu stanga scriu despre lipsa de lichiditate si cu dreapta prognozeaza 4,7, 5, chiar 6 lei pentru un euro in urmatoarele saptamani. Pai daca si-au luat lichiditatile si le-au transformat in euro si vor sa stea pe euro asteptand un curs de 4,7, noi ce putem sa facem? E greu sa-i mangai pe crestet. Ii rog sa se linisteasca si sa isi adune stanga si cu dreapta si sa scrie cu o singura mana", este apelul lui Isarescu.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Asadar, Mugur Isarescu a iesit din nou cu un atac clar, bine tintit: intai spre bancile care se plang, crede el, nejustificat de mult de lipsa de lichiditate. Guvernatorul spune ca leul nu s-ar deprecia, daca n-ar fi bani pe piata. Apoi a intors arcul catre analistii internationali, care ar incearca, prin rapoartele lor, sa forteze mana Romaniei sa imprumute mai multi bani decat are nevoie.
Statul are nevoie de 4 miliarde de euro, dar va lua mai mult de la Uniunea Europeana si FMI, pentru ca firmele de la noi sa se poata la randul lor imprumuta direct din tara. Suma va fi insa mult mai mica, apreciaza Isarescu, fata de cat estimeaza analistii straini, si anume 34 de miliarde de euro.