Isarescu asigura Parlamentul: criza economica nu va afecta direct Romania

Ultima actualizare: 01-05-2012 17:54

Guvernatorul BNR a raspuns invitatiei Parlamentului si le-a vorbit alesilor despre starea economiei si impactul pe care il are criza financiara internationala asupra Romaniei.


Isarescu si-a pastrat mesajul de luni si a reamintit ca sistemul financiar romanesc nu este afectat direct de tot ce se intimpla in strainatate.

Mugur Isarescu a precizat insa ca bancile care au alergat numai dupa cota de piata platesc acum pentru imprudenta lor.

La fel si cei care s-au imprumutat peste puteri sau au luat credite doar cu buletinul.

Pentru aceste produse, gradul de nerambursare a ajuns la 20%.

Mugur Isarescu apreciaza ca unul dintre efectele indirecte ale crizei internationale este fluctuatia foarte mare a cursului valutar.

Ii afecteaza mai ales pe cei 500.000 de romani care s-au imprumutat pana acum in valuta si ale caror rate au crescut foarte mult in ultima luna. 


Guvernatorul a spus si ca imprumuturile in valuta se vor scumpi si vor deveni mai greu de obtinut pentru populatie, dar si pentru companii.

Inca ceva: ne putem astepta ca in perioada urmatoare investitorii straini sa isi repatrieze profiturile obtinute in Romania, in loc sa le reinvesteasca, asa cum au facut pina acum.

Nu in ultimul rand, guvernatorul apreciaza ca strainii s-ar putea sa nu mai fie la fel de interesati ca si pana acum de produsele romanesti de export, unul dintre exmplele date fiind otelul.

In incheiere Mugur Isarescu le-a cerut parlamentarilor sa se asigure ca politica economica e una responsabila.

Luni, Guvernatorul BNR a sustinut o conferinta de presa in care a declarat ca romanii nu trebuie sa se teama de o eventuala criza.
Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO