Gata cu preturile umflate pentru casele cumparate pe credit ipotecar!
Noul regulament al BNR cere garantii clare privind locuinta pe care clientul o pune gaj. Acest lucru ii obliga pe evaluatori sa tina cont de criterii, cum ar fi calitatea constructiei si infrastructura zonei. Abia apoi se poate discuta pretul.
In ciuda reducerilor de care auzim, pretrurile caselor raman mari. O zic evaluatorii si atunci se pune intrebarea cat se mai pot incapatana constructorii sa pastreze marje de profit usturatoare.
Este cazul pentru majoritatea proiectelor. 1.800 de euro pe un metru patrat construit, in conditiile in care nu se investesc mai mult de 1.000 de euro. Dezvoltatorii par pregatiti sa faca primul pas inapoi, dar stau cu ochii si pe concurenta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ambele proiecte au insa aceeasi problema. Majoritatea bancilor nu mai sunt pregatite sa le finanteze la pretul de strigare.
"Ceea ce ne intereseaza in clipa de fata este, pe langa aceasta calitate a garantiilor, si gradul lor de lichiditate, adica cat de usor poate fi valorificat", spune Radu Topliceanu, director de banca .
Preturile scad fortat, in functie de criterii clare. Primeaza cartierul, calitatea constructiei, infrastructura din zona, utilitatile sau accesul din oras. Apune asadar incet, dar sigur, epoca proiectelor construite oriunde si oricum si vandute apoi la preturi exorbitante.