Fuga dupa profit naste noi comisioane la banci

Ultima actualizare: 25-08-2012 00:08

In goana dupa castiguri, intr-un moment in care nu au prea multi clienti, bancherii inventeaza tot felul de comisioane sau le maresc pe cele vechi.

Operatia in sine de depunere de numerar are un cost, pentru ca acolo exista un ghiseu, exista personal, exista o dotare tehnica si asa mai departe. Este alegerea bancii respective daca o taxeaza sau nu taxeaza aceasta operatiune Poate sa decida, de pilda, sa nu taxeze, in schimb sa nu ofere dobanda la contul respectiv sau sa ofere o dobanda foarte mica.
Adrian Apolzan, presedintele Asociatiei de Plati Electronice
Astfel a aparut comisionul de depunere de numerar, platit atunci cand iti alimentezi propriul cont. Iar foarte multi dintre cei care isi primesc leafa pe card trebuie sa achite o anumita suma ori de cate ori le ajung banii in banca.

La randul sau, si Romulus Dascalu, prim-vicepresedinte UGIR 1903, spune ca "anumite comisioane sunt in acest moment, in aceasta perioada de criza in care se afla Romania, nejustificat de mari".

Aparent, aceste comisioane nu sunt foarte mari, dar se aduna. De exemplu, in cazul depunerii de numerar in cont, comisionul este de un leu-doi sau de 2-3 euro in cazul depunerilor in valuta.

Insa bancile au introdus comsion si pentru banii care intra prin transfer bancar. De exemplu la plata salariilor. Una dintre banci percepe 7 lei pentru fiecare incasare de peste 500 de lei. Asta insemna ca unui salariat care primeste 1400 de lei pe luna in doua transe, avans si lichidare, i se opresc 14 lei pentru ca i-a sosit leafa. Daca punem si comisioanele de retragere de numerar, de administrare si taxa pentru extrasul de cont, clientul lasa la banca comisioane de peste 20 de lei in fiecare luna.

Asa se explica faptul ca, pentru multe banci, comisioanele reprezinta pana la 45% din veniturile totale.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO