FMI-ul readuce in discutie privatizarea CEC
Privatizarea CEC-ului, cea mai mare banca de stat din Romania revine in actualitate. Delegatia Fondului Monetar International discuta cu Guvernul despre vanzarea celei mai vechi institutii financiare din Romania.
O asemenea tranzactie i-ar aduce statului cateva sute de milioane de euro. Oficialii BNR sunt de acord cu privatizarea si spun ca, intr-o prima faza, trebuie sa vindem 10-15% unui investitor important, cum ar fi Banca Europeana pentru Dezvoltare.
Statul a mai incercat sa vanda cea mai veche banca din Romania si in 2006, dar fara succes. Acum CEC-ul este evaluat la 492 de milioane de euro, mai putin decat cea mai buna oferta de 560 de milioane de euro, refuzata acum 4 ani de stat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Traditional, CEC-ul ofera credite in lei, la dobanzi mai mici decat majoritatea bancilor de pe piata. CEC-ul, a 8-a banca din Romania ca marime, are in acest moment 3, 4 milioane de clienti, care pastreaza in conturi 3,1 miliarde de euro.
Pe de alta parte, statul ar putea sa pastreze CEC-ul si sa-l foloseasca pentru a finanta sectoarele ignorate de alte banci, cum ar fi agricultura.
Astazi, primarul capitalei a mai adaugat un nume pe lista de privatari a FMI-ului: RADET-ul.
Cine va cumpara regia de termoficare va controla toata reteaua de incalzire a capitalei, pretul gigacaloriei, dar si soarta celor peste 4400 de angajati.