FMI a spus "DA"! Romania a primit scrisoarea de accept al imprumutului
Scrisoarea de la FMI a fost inmanata autoritatilor de la Bucuresti. In mai putin de 24 de ore Mugur Isarescu si Gheorghe Pogea au semnat documentul in numele Romaniei, iar BNR l-a retrimis la Washington.
In 4 mai conducerea FMI va aproba cererea de imprumut. Tot atunci intra in tara si prima transa de 5 miliarde de euro.
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea a declarat ca in raspunsul de la FMI nu sunt modificari fata de cele discutate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Scrisoarea propriu zisa a ajuns miercuri seara in jurul orei 18.00, cand atat Banca Nationala cat si Ministerul Finantelor au primit cate un plic continand formele finale ale documentelor.
"Acceptul de imprumut de la FMI a fost primit aseara tarziu si nu sunt modificari fata de acordul stabilit initial, totul este in buna regula. Acum, urmeaza ca documentul sa fie semnat din partea Romaniei de catre Guvernatorul Bancii Nationale si ministrul Finantelor Publice si retrimis la FMI pentru a se intra in procedura", a declarat Gheorghe Pogea, potrivit Mediafax.
Va reamintim ca in urma cu aproape o luna Romania a batut palma cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana pentru un imprumut care se apropie de 20 de miliarde de euro, timp de doi ani. Conditiile impuse tarii noastre nu sunt la fel de dure ca in Ungaria sau Ucraina.
Cea mai mare parte a banilor, adica 12,9 miliarde de euro, vin de la FMI si vor intra in rezerva valutara a Bancii Nationale, pentru sprijinirea leului. Prima transa, de 5 miliarde de euro, este anuntata pentru inceputul lunii mai. Iar dobanda medie a imprumutului de la FMI este de 3,5% pe an.
De la Uniunea Europeana, Romania va lua 5 miliarde de euro, imprumut care va finanta in primul rand deficitul bugetar.
Inca 2 miliarde vor veni de la Banca Mondiala si de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Banii sunt destinati economiei si sistemului bancar.