E greu de ajuns banii europeni pentru firmele romanesti
Din peste 30 de miliarde de euro fonduri europene alocate Romaniei pana in 2013, doar 4 miliarde au fost contractate pana acum de firme si autoritati.
Asta inseamna ca in urmatorii 4 ani trebuie depuse proiecte pentru inca 26 de miliarde. Firmele private au insa o mare problema. Obtin foarte greu imprumuturi de la banci, fara de care nu se poate.
In cazul firmelor private, fondurile europene reprezinta cel mult 50- 60% din valoare proiectului. Restul banilor trebuie obtinuti din alta parte. Asa a facut un investitor care isi construieste o fabrica de conserve de legume la Zalau.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un alt investitor se plange insa ca nu a avut noroc cu bancile. El isi construieste un centru pentru productia de software si automatizari, in valoare de 160.000 de euro, din care 55% sunt fonduri europene. Acesti bani vin insa la final, dupa terminarea lucrarilor, care trebuie platite din alte surse.
Bancherii spun ca cei care au nevoie de bani pentru proiecte cu finantare europeana nu sunt mereu dispusi sa aduca garantii atunci cand cer creditul.
Bancile vor fi insa nevoite sa dea mai multe credite, cred autoritatile.
Anul trecut, statul a imprumutat de la bancile romanesti echivalentul a 7 miliarde de euro.