Dupa furtuna de marti, bursele incep sa-si revina

17-09-2008 00:00


Dupa furtuna de ieri, bursele incep sa-si revina

Actiunile companiilor au inregistrat miercuri cresteri la bursele internationale, dupa ce oficialii americani au afirmat ca banii investitorilor sunt in siguranta.

Spre finalul sedintelor bursiere insa, multe au incheiat pe minus. O evolutie similara a fost si la bursa bucuresteana. In schimb, leul s-a apreciat atat fata de euro, cat si fata de dolar.
 
Autoritatile romane sunt convinse ca nu vom fi afectati de criza internationala, iar economia noastra va continua sa creasca in anii urmatori.

Calin Popescu-Tariceanu este de parere ca, avand in vedere tendinta economica de crestere solida a Romaniei, bursa isi va reveni si increderea investitorilor de asemenea. 

Chiar marti, in Ziarul Financiar era o analiza pe doua pagini cu diversi analisti de la diverse banci care au fost intrebati ce efecte are criza financiara din America. Si toti spuneau acelasi lucru: niciuna.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR crede ca Romania are toate ingredientele de crestere economica pentru inca cativa ani buni. 

Dar daca vor fi zgaltaite economiile tarilor din vestul Europei, vom asista probabil si la o incetinire a cresterii economice din Romania, de la 9% in prezent la 6% anul viitor.

Ceea ce nu ar fi rau, crede guvernatorul Bancii Nationale, pentru in acest moment economia noastra este supraincalzita. De asemenea, este posibil ca investitorii speculativi straini, speriati de evenimentele de peste ocean, sa nu mai aduca bani in tara noastra.

Asta ar putea duce la o usoara depreciere a leului. Tot din cauza crizei financiare, dobanzile de pe pietele financiare internationale vor creste. 

In consecinta, se vor scumpi si creditele de la noi, in special cele in valuta.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO