Datori vanduti! 500.000 de romani au cate trei credite, jumatate neplatite
4,5 milioane de persoane au luat imprumuturi. Cea mai riscanta categorie este insa cea care are cate trei credite, doua luate de la banci si unul la institutii financiare nebancare, arata un raport BNR despre datoriile romanilor.
In medie, o persoana cu datorii are cam 1,75 credite de dat inapoi - arata datele din iunie 2010. Banca Nationala spune ca indatorarea semnificativa si rapida a populatiei in ultimii ani reclama o monitorizare atenta, pentru ca familiile nu au experienta unor asemenea datorii la banci, drept pentru care BNR se declara preocupata de evolutia actuala.
Potrivit raportului, cele peste 500.000 de persoane care s-au indatorat atat la banci, cat si la IFN aveau datorii de 13,8 miliarde de lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deocamdata insa, romanii care au credite mici, de sub 5.000 de lei, sunt cei care nu platesc ratele, ceilalti fiind cat de cat la zi cu datorile.
Banca Centrala nu uita sa urecheze bancile comerciale de la noi nici de data aceasta si spun in raport ca "bancile au acordat incepand cu 2004 credite pe maturitati tot mai lungi. Durata medie a unui credit imobiliar este de circa 25 de ani, iar creditele de consum negarantate cu ipoteci trebuie sa fie rambursate in medie in 8 ani. In acest ultim caz, riscul ca bunul de consum achizitionat prin credit sa ajunga sa valoreze mai putin decat datoria ramasa de rambursat este semnificativ".
Unul din 10 romani cu credite are restante la banci de peste 3 luni
Populatia a transferat catre sistemul financiar o parte din problemele generate in contextul crizei prin deteriorarea portofoliului bancilor legat de creditarea populatiei, iar semnalele nu sunt incurajatoare pe termen scurt, potrivit BNR.