Criza gazelor, varianta romaneasca: facem fata, dar pana cand?
Lipsa gazului de la rusi continua sa puna presiune pe autoritatile romane! Livrarile sunt sistate, in multe orase ale tarii ninge serios, iar toata lumea cauta variante alternative de incalzire.
Cele mai asteptate sunt vapoarele care transporta carbuni, iar la poarta CET-urilor, masinile care aduc pacura. Problema este ca toate acestea ne consta enorm, iar factura o sa vina in curind. Lipsa gazelor naturale din import se poate traduce printr-o gaura imensa in buget.
Avem nevoie de cantitati importante de pacura care costa spre 30 de milioane de euro lunar.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Pacura s-a scumpit brusc de la 200 la 300 de dolari tona, iar productorii speculeaza criza.
In aceste conditii, autoritatile fac eforturi serioase pentru a face fata situatiei. Pe mare sau pe uscat, convoaie impresionante alimenteaza CET-urile.
Din Africa de Sud ajung in Romania, prin portul Constanta, vapoare in care se afla carbune de mare putere calorica.
Criza gazelor a facut ca cererea de materie prima pentru incalzire sa creasca simtitor fata de aceeasi perioada a anului trecut.
La Pitesti, primul oras unde caloriferele s-au racit brusc de doua zile stocul de pacura s-a si terminat dimineata. Regia de termoficare a cerut de urgenta inca 1200 de tone, pe care le va primi probabil la noapte. Cum gerul se inteste spun meteorologii, combustibilul se va termina rapid.
Asta ar insemna ca in cinci zile, stocul de pacura de la Pitesti se topeste.
In paralel autoritatile monitorizeaza si presiunea gazelor, la dispeceratul Transgaz de la Medias.
Dupa aproape o saptamana de ingrijorare in toata Europa din cauza ca rusii n-au mai livrat gaze naturale, astazi a venit si o veste buna. Presedintele companiei ruse Gazprom a spus ca tara lui va reporni robinetul daca reprezentanti ai Uniunii Europene vor merge in Ucraina sa monitorize tranzitul de gaze.
Pana atunci insa noi trebuie sa ne descurcam pentru a ne incalzi locuintele cu gazul din productia interna, iar cet-urile cu pacura si carbune . Producatorii de pacura profita de situatie si au ridicat deja preturile cu 50% in cateva zile, iar minerii din Valea Jiului vor lucra si sambata si duminica pentru a scoate mai mult carbune.
Efectele lipsei acestei crize se vor vedea insa in toata economia: exporturile de produse metalurgice se vor reduce dramatic, iar productia redusa de ingrasaminte pentru agricultura poate compromite culturile de la vara.