Ce consecinte are remanierea asupra acordului cu FMI?
Presa internationala relateaza despre remanierea guvernamentala din Romania, o "tara tinuta la perfuzii de FMI", evocand posibilele consecinte ale acestei masuri asupra acordului Fondul Monetar International (FMI).
Ministrul de finante Sebastian Vladescu, cel care a avut un rol-cheie in negocierile cu FMI, a criticat demiterea sa ca fiind motivata politic. Instabilitatea politica a afectat Romania in ultimul an inaintea alegerilor prezidentiale, noteaza AP, amintind ca Guvernul anterior al lui Emil Boc a cazut anul trecut, ceea ce a dus la suspendarea temporara a acordului cu FMl.
Bloomberg mentioneaza la randul sau ca remanierea are loc in contextul in care in care se confrunta cu o motiune de cenzura dupa cresterea taxelor si reducerea salariilor functionarilor publici, pentru a primi ajutor international.
Pe fondul crizei economice persistente, Boc a anuntat o remaniere, noteaza cei de la AFP. Noii ministri propusi sunt in mare parte necunoscuti pe scena politica, insa potrivit premierului, aceste masuri vor permite Romaniei sa accelereze cresterea economica.
Reuters scrie ca remanierea guvernamentala este menita sa reduca nemultumirea opiniei publice, in timp ce analistii cred ca aceasta masura nu va pune in pericol acordul cu FMI. Demiterea lui Vladescu era asteptata de observatori, dupa ce Boc l-a criticat in iulie pentru ca a spus ca Romania ar trebui sa treaca la un sistem progresiv de taxare din 2011, subliniaza Reuters.