Cabinetul Boc 5 intr-o noua era. Vezi juramantul si planurile de viitor

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Cei sase noi membri ai Executivului au depus juramantul in fata presedintelui Traian Basescu. La scurta ceremonie de la Palatul Cotroceni nu s-au ciocnit pahare de sampanie, insa seful statului a dat multe sfaturi.

Dupa remanierea a trei ministri si retragerea - de dragul partidului - a altor trei, cabinetul Boc este gata de lucru.

Chiar daca s-a vorbit in ultimele trei zile despre o relatie tot mai trensionata intre presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc, atmosfera de la depunerea juramantului a parut relaxata, cel putin in fata presei.

Traian Basescu l-a multumit tuturor celor care au parasit acum Guvernul, dar a avut si altfel de cuvinte decat amabilitati pentru Sebastian Vladescu si Mihai Seitan. I-a criticat ca au cerut solidaritate, dar nu au aplicat-o in propriile ministere si ca au lansat in dezbaterea publica teme care nu fusesera discutate in Guvern.

Odata guvernul remaniat este insa o enigma cat va dura, devreme ce liderul PDL, Ioan Oltean, a vorbit despre posibilitatea unei noi remanieri, in contextul masurilor anticriza dure.

Citește și
Elena Udrea
Udrea a votat demisia Guvernului; Oltean: Boc o mai poate incasa
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

In ceea ce-i priveste pe noii ministri, doar doi dintre ei - Valeriu Tabara si Anca Boagiu - au mai facut parte din alte Guverne. Ceilalti insa, sunt la prima experienta de acest gen.

Prioritatile noilor ministri

Ministrul transporturilor, Anca Boagiu, fost ministru al Integrarii in perioada 2005 - 2007, a declarat ca isi va folosi "toata experienta europeana pentru a atrage fonduri UE".

"Sunt solidara cu Guvernul si este o sarcina care nu e deloc usoara pentru ca ministerul are unele lucruri care trebuie recuperate, astept sa vad care e analiza pe care o voi avea acum cu directorii, secretarii de stat si cei din minister, eu imi pun la dispozitie toata experienta europeana pentru a atrage fonduri UE", a spus Boagiu.

Ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, spune ca printre prioritatile pe care le are in vedere se afla rezolvarea problemelor financiare si eliminarea evaziunii fiscale. "Pe cat posibil sa nu mai importam, sa eliminam evaziunea fiscala si sa facem astfel incat sa nu mai cultivam buruieni". Valeriu Tabara a spus ca va avea o discutie cu cei implicati in implementare proiectelor finantate din fondurile comunitare.

Ministrul economiei, Ion Ariton, vrea sa discute mai intai cu predecesorul sau, Adriean Videanu si abia apoi isi va stabili prioritatile.

Pe de alta parte, noul titular de la finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca prioritatea sa este "continuarea acordului cu FMI, care reprezinta o necesitate pentru Romania".

Ministrului comunicatiilor, Valerian Vreme, a primit o tema foarte importanta chiar de la presedintele Traian Basescu, dupa momentul depunerii juramantului. Acesta a fost desemnat sa rezolve problema "ghiseului unic"

"De curand zeci de mii de oameni au fost trimisi in mod ridicol la ghisee sa-si plateasca darile catre stat si il atentionez pe noul ministru al comunicatiilor ca exista o hotarare CSAT care obliga la unificarea infrastructurilor de transmisie baze de date pana la sfarsitul anului. Va rog sa faceti o prioritate din acest lucru si sa punem in valoare infrastructurile sectoriale care au fost create pe bani foarte multi si sunt prost utilizate, sub capacitatea lor".

3 septembrie

15:44 Boc a convocat ministrii finantelor si muncii pentru discutii pe tema legii salarizarii.

14:37 Oltean: E posibila o noua remaniere, reforma fiind atat de dura incat poate eroda patru Guverne.

12:22 - Sinteza discursului Presedintelui Basescu la ceremonia de depunere a juramantului de catre noii ministri:

Numai prin austeritate putem obtine o crestere. Fac apel la fermitate si la capacitatea de a le explica romanilor ca avem nevoie de austeritate si solidaritate.

- "Mi se pare inadmisibil ca anumite sectoare sa-si prezerve favoruri care nu se justifica", a spus Traian Basescu, adresandu-se noilor ministri ai Muncii si Finantelor.

- Daca nu facem acum ce trebuie, nu vom putea sa crestem nici salarii, nici pensii in 2012

- Austeritatea trebuie sa caracterizeze actiunile Guvernului in 2011

- Va asigur de sprijinul meu. Nu va voi impinge sa luati masuri dificile pe care eu sa nu mi le asum, atata vreme cat ele sunt luate in mod cinstit.

- Unitatea ministrilor in acest Guvern este esentiala pentru increderea populatiei. Populatia are nevoie sa creada ca acest Guvern poate scoate tara din criza economica. Si semnele sunt bune.

- Nu accepta nicio clipa ideea ca Guvernul nu a facut ce trebuia

12:15 - La ceremonia depunerii juramantului, asista presedintele Senatului, Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, premierul Emil Boc, ministrii Teodor Baconschi, Gabriel Oprea, Daniel Funeriu, Cseke Attila, Elena Udrea, senatorii PDL Dumitru Oprea si Viorel Badea, consilierii prezidentiali.

10:56 - Potrivit decretelor semnate de seful statului, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Mihai Seitan si Gabriel Sandu au demisionat din functii, in vreme ce Mihail Dumitru si Sebastian Vladescu au fost revocati.

09:41

Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, decretele de revocare din functie a ministrilor economiei, finantelor, comunicatiilor, muncii, transporturilor si agriculturii si pe cele de numire in functie a ministrilor desemnati.

Cronologia remanierii guvernamentale:

21:00 Nominalizarile facute de Premierul Emil Boc sunt:

Ministerul Muncii: Ioan Botis

Ministerul Comunicatiilor: Valerian Vreme

Ministerul Economiei: Ion Ariton

Ministerul Finantelor: Gheorghe Ialomitianu

Ministerul Agriculturii: Valeriu Tabara

Ministerul Transporturilor: Anca Boagiu

Premierul a tinut sa multumeasca public fostilor colegi de cabinet, numindu-i "oameni de echipa".

Propunerile de remaniere guvernamentala vor fi prezentate Presedintelui Traian Basescu.

La finalul acestui articol puteti citi CV-urile fiecaruia dintre cei sase ministri nominalizati.

20:00 Membrii Colegiului Director al PDL au ales remanierea guvernamentala, cu 40 de voturi "pentru", noua dintre lideri optand pentru depunerea mandatului, fiind inregistrate de asemenea 10 abtineri.

18:00 Cei care au confirmat schimbarile din functiile detinute in Guvern sunt Adriean Videanu, Gabriel Sandu, Mihai Seitan, Mihail Dumitru si Sebastian Vladescu. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, este si el pe "lista neagra".

17.50 Surse din PDL au declarat pentru Mediafax ca Raluca Turcan, vicepresedinte al partidului, a cerut in sedinta conducerii demisia cabinetului Boc.

17.43 Adriean Videanu a declarat ca vrea sa plece din Guvern ca sa aiba timp sa se ocupe de treburile Partidului Democrat Liberal. El sustine ca i-a transmis premierului Emil Boc sa aiba in vedere acest aspect, atunci cand va pune la punct lista de remaniere.

17.40 Sebastian Vladescu afirma ca remanierea sa "este o eroare", o decizie politica, si ca avea proiecte bune in curs de desfasurare.

17.40 Ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu confirma pentru Mediafax ca va fi schimbat din functie.

17.00 Mihai Seitan anunta oficial ca numele sau se afla pe lista ministrilor remaniati

16.18 Intrebat daca va fi remaniat, ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, nu a putut sa dea un raspuns clar: "Aflam". Sandu a facut aceste declaratii inainte de a intra la sedinta Colegiul Director al PDL, care se desfasoara la Palatul Parlamentului.

15.40 Valeriu Tabara confirma faptul ca va ocupa functia de ministru al Agriculturii, in locul lui Mihail Dumitru.

15.00 Sebastian Vladescu a confirmat pentru Mediafax ca va fi schimbat din functie. Premierul Emil Boc pleaca de la Palatul Victoria impreuna cu Gheorghe Flutur si Gheorghe Falca, in aceeasi masina.

14.20 Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, anunta public faptul ca a fost la Palatul Victoria, unde premierul Emil Boc l-a informat ca se afla pe "lista neagra" a remanierii guvernamentale. El sustine ca principalul

13:48 Surse citate de Mediafax spun ca presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au avut joi dimineata o intalnire la resedinta sefului statului din cartierul Primaverii. Aceasta discutie a venit dupa ce, miercuri seara, liderii PDL au avut o intalnire cu parlamentarii partidului, in care s-a decis sa se faca remaniere si a fost respinsa ideea demisiei intregului Cabinet.

11.15 Dupa intalnirea cu seful statului, Emil Boc a continuat seria de sedinte, mergand la sediul PDL, intr-o "intalnire informala" cu liderii partidului, pe ultima suta de metri inainte de decizia privind remanierea guvernamentala.

Jurnalistii de la Gandul scriu ca presedintele Traian Basescu l-a chemat, joi dimineata, la resedinta din Primaverii, pe premierul Emil Boc.

"DE ACUM INCOLO, FACETI CE VRETI!", i-ar fi transmis seful statului, pe un ton rastit liderului PD-L, nemultumit ca a fost sfidat de majoritatea care a decis o remaniere restransa si nu restructurarea Guvernului.

Surse din partid sustin ca presedintele a fost intr-atat de iritat de ceea ce se intamplase cu o seara in urma, la intalnirea cu parlamentarii PD-L, incat nu a parut prea interesat de lista ministrilor remaniati.

Infruntarea a fost dura aseara intre cele doua tabere: una influentata de tripleta Blaga - Videanu - Berceanu si cealalta condusa de Elena Udrea si influentata de Traian Basescu.

"E nevoie de un Guvern nou, cu oameni noi, cu un program cu idei inteligente", a spus la intalnirea de aseara deputatul Sever Voinescu, fost consilier prezidential.

Atacul la premier a continuat cu Sulfina Barbu: "Ati vorbit cu presedintele! Spuneti-ne si noua care este optiunea domniei sale. Dupa parerea mea, este nevoie de o restructurare, de o noua echipa".

La vot, tabara influentata de Traian Basescu a pierdut categoric. In favoarea demiterii Guvernului Boc si a restructurarii nu au votat decat Elena Udrea, Roberta Anastase, Sever Voinescu, Raluca Turcan, Sulfina Barbu si Vasile Gherasim.

"Emil Boc este oricum sacrificat, asa ca mai poate sa incaseze. Decat sa venim acum cu un alt om, mai bine mergem mai departe asa", ar fi fost argumentul deputatului Ioan Oltean in favoarea remanierii.

La finalul intalnirii de aseara, Emil Boc avea mina unui invingator in fata taberei sustinuta de presedinte. Dupa o noapte agitata, a venit o zi si mai si: conflictul dintre tabere a luat amploare. La presiunea lui Traian Basescu, greii PDL au facut un pas inapoi. Adriean Videanu s-a cerut afara din guvern, iar Radu Berceanu a intrat pe lista remaniabililor.

Unul dintre "remaniati", Mihai Seitan a declarat jurnalistilor ca aceasta remaniere este datoria premierului si "puterea dumnealui sa faca asta."

Bineinteles, nici Seitan nu are absolut nimic sa isi reproseze.

"Pai m-am ocupat de pensii, am facut o lege a pensiilor, am facut o lege a salarizarii care este in curs, am facut o restructurare, am facut un control puternic in toata tara pe ceea ce stiti, venitul minim garantat..." - a enumerat Seitan "lucrurile bune" pe care le-a facut in timpul mandatului sau.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Reactii ale ministrilor Cabinetului Boc dupa sedinta de miercuri seara
Reactii ale ministrilor Cabinetului Boc dupa sedinta de miercuri seara

Premierul Emil Boc a declarat ca a prezentat parlamentarilor PDL doua variante - depunerea mandatului intregului Guvern sau continuarea cu un Cabinet remaniat - optiunea alesilor democrat-liberali fiind cea legata de remaniere.

Udrea a votat demisia Guvernului; Oltean: Boc o mai poate incasa
Udrea a votat demisia Guvernului; Oltean: Boc o mai poate incasa

Elena Udrea, Sever Voinescu, Raluca Turcan, Sulfina Barbu, Zamfir Iorgus pi Vasile Gherasim au votat, in intalnirea conducerii PDL cu parlamentarii partidului, de miercuri seara, pentru demisia Guvernului.

Recomandări
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini
Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Încă din zorii zilei de miercuri, un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini, după ce cu o noapte înainte a plouat.