CAMERA ASCUNSA: Care este pretul corect al apartamentelor vechi?
Din pacate, pretul nu e cel recomandat de agentiile imobiliare, care, in functie de interesul pe care il au, il umfla sau il coboara.
Avem si dovada intr-un material filmat cu o camera ascunsa, dupa ce am incercat sa vindem o locuinta cu doua camere in Bucuresti.
In prima agentie imobiliara in care am intrat, angajatii ne-au promis ca vand sigur un apartament in cartierul Dristor, insa cu 10.000 de euro mai putin fata de am cerut noi pe el, de la 80.000, la 70.000 de euro.
Nu ne-am pierdut speranta si am incercat la concurenta, unde am primit o oferta si mai proasta, 67-68.000 de euro. Ajungem si la cea de-a treia agentie aici insa si mai mare ne-a fost dezamagirea. Pretul a ajuns la 60.000.
Care este adevarul de fapt?
"Din pacate, agentiile imobiliare au ajuns sa aiba un rol foarte activ pe piata imobiliara, in sensul ca au ajuns sa influenteze pretul. Acelasi lucru se intampla si inainte de criza, cand interesul lor era sa creasca si pretul a fost crescut artificial", spune Miruna Popescu, purtator de cuvant Uniunea Nationala a Notarilor Publici.
In aceasta situatie, proprietarului nu-i mai ramane decat sa negocieze singur cu potentialii clienti. Daca are si timp pentru asa ceva. Sau poate ca agentii mai lasa din pretentii.
Numai piata si timpul pot sa stabileasca asta. Pana una alta, casele se vand din ce in ce mai greu, cam cu 40% fata de anul 2008.