BNR suna alarma! Un sfert dintre romanii cu credite medii au restante
UPDATE: Un sfert dintre clientii cu credite mai mari de 5000 de euro intarzie cu plata ratelor, aflam din datele publicate luni de Banca Nationala.De vina sunt salariile in scadere si dobanzile prea mari.
In aceste conditii lupta dintre banci se muta pe un cu totul alt front. Bancherii nu mai alearga dupa clienti noi, ci sa-si fure intre ei clienti vechi, dar bun platnici.
Restantele la creditele mai mari de 5000 de euro se ridica la 4,3 miliarde de euro. Mai mult decat dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Iar numarul restantierilor, persoane fizice dar si firme, se ridica la 242.000. Cei mai multi clienti au restante mai mari de 90 de zile.
Asa ca in aceasta perioada bancherii vaneaza clientii cu credite, care sunt cu ratele la zi si au o slujba sigura. Pentru a-i fura de la concurenta bancile vin cu oferte speciale: nu percep comision de refinantare, se ofera sa plateasca taxele notariale si asigurarea de viata.
Bancherii n-au de ales si incep sa-si fure cota de piata unii de la altii prin oferte de refinantare. Ca sa-si pastreze clientii, una dintre cele mai mari banci de pe piata ofera o reducere suplimentara de 0,5% la dobanda celor fideli, care n-au avut pana acum nicio restanta.
In cazul refinantarilor, un roman care a imprumutat 49.000 de euro avea o dobanda de 10,1% si platea o rata lunara de 460 de euro. Dupa refinantare rata a scazut la 300 de euro si dobanda la 5,7%.
Dobanzile pentru astfel de credite variaza intre 6 si 8% pentru euro si pornesc de la 10% pentru imprumuturile in lei. In plus, bancherii nu mai cer comisioane de analiza a dosarului, iar unii ofera dobanzi mai mici pentru grupuri de clienti sau pentru cei care fac transferul intre banci pana la sfarsitul anului.
4,4 milioane de persoane, adica aproape toti romanii cu o slujba, sunt deja indatorati. Si nu o data, ci chiar de doua sau mai multe ori. In acest moment exista 7,7 milioane de credite in derulare.
Creditarea sta pe loc
In acest an s-au dat cu imprumut de catre banci doar 264,5 miliarde de lei, ceea ce inseamna cu 4,01% mai multi bani decat erau imprumutati la sfarsitul anului trecut.
Creditele de 20.000 de lei sau mai mari reprezinta 90% din toate imprumuturile date in Romania.