Bancherii de ieri, "bucatarii" de azi! S-au reprofilat pe criza


Ultimul update: Vineri 19 Octombrie 2012 00:23
Data publicarii: Marti 29 Septembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

"Daca voi nu mancati, noi murim de foame". Este motto-ul unui fost bancher. Omul a renuntat la o leafa regeasca doar ca sa fie el seful lui. Recunoaste insa ca a facut miscarea dupa ce i-au scazut veniturile de patru ori fata de anul trecut.

Pentru el si pentru multii altii din domeniul financiar, criza s-a dovedit o oportunitate. E adevarat si ca aveau bani albi pentru zile negre.

Victor Radulescu lucra la o firma de consultanta financiara. In ultima vreme i-a mers destul de prost, asa ca din banii stransi, aproximativ 40.000 de euro, a cumparat un restaurant unguresc pe care il administreaza impreuna cu tatal sau. Stie ca o sa ii fie greu, mai ales ca localul nu are preturi tocmai mici.

Si-a gasit si un moto potrivit cu aceste vremuri delicate: "Daca voi nu mancati, noi murim de foame.

Alex Ninea si-a dat demisia din banca in urma cu doua luni. Vindea credite si traia pe picior mare. Acum e fericit ca a evadat din sistem.

"In perioada buna se puteau castiga in vanzari, punand comisioanele, intre 1.500 si 2.000 de euro. Dupa criza veniturile au scazut pe la 500," a spus Alex Ninea.

Asa ca si-a scos economiile din conturi si cu un mic ajutor din partea familiei a deschis o cafenea pe Lipscani. Clientii vizati sunt tocmai fostii colegi.

Cei doi s-au miscat cu talent, dar sunt din pacate exceptia care confirma regula.

De la inceputul anului, bancile au inchis peste 100 de sucursale si au trimis acasa peste 2.400 de angajati. Cei care au ramas nu prea se mai gandesc la prime sau la bonusuri. In unele cazuri, salariile s-au redus chiar si cu 50% fata de anul trecut.

In sectorul financiar lucreaza peste 60.000 de oameni, iar salariul mediu net este de 3.000 de lei, in scadere cu 150 de lei fata de 2008.

Restantele romanilor la banci s-au dublat in sapte luni
Romania, tara saracilor! Cantinele sociale sunt supraaglomerate
In vremuri de criza, afacerea cu service-ul de cartier merge struna!
VIDEO PROTVPLUS.RO