Bancherii de ieri, "bucatarii" de azi! S-au reprofilat pe criza
"Daca voi nu mancati, noi murim de foame". Este motto-ul unui fost bancher. Omul a renuntat la o leafa regeasca doar ca sa fie el seful lui. Recunoaste insa ca a facut miscarea dupa ce i-au scazut veniturile de patru ori fata de anul trecut.
Pentru el si pentru multii altii din domeniul financiar, criza s-a dovedit o oportunitate. E adevarat si ca aveau bani albi pentru zile negre.
Victor Radulescu lucra la o firma de consultanta financiara. In ultima vreme i-a mers destul de prost, asa ca din banii stransi, aproximativ 40.000 de euro, a cumparat un restaurant unguresc pe care il administreaza impreuna cu tatal sau. Stie ca o sa ii fie greu, mai ales ca localul nu are preturi tocmai mici.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Si-a gasit si un moto potrivit cu aceste vremuri delicate: "Daca voi nu mancati, noi murim de foame.
Alex Ninea si-a dat demisia din banca in urma cu doua luni. Vindea credite si traia pe picior mare. Acum e fericit ca a evadat din sistem.
"In perioada buna se puteau castiga in vanzari, punand comisioanele, intre 1.500 si 2.000 de euro. Dupa criza veniturile au scazut pe la 500," a spus Alex Ninea.
Asa ca si-a scos economiile din conturi si cu un mic ajutor din partea familiei a deschis o cafenea pe Lipscani. Clientii vizati sunt tocmai fostii colegi.
Cei doi s-au miscat cu talent, dar sunt din pacate exceptia care confirma regula.
De la inceputul anului, bancile au inchis peste 100 de sucursale si au trimis acasa peste 2.400 de angajati. Cei care au ramas nu prea se mai gandesc la prime sau la bonusuri. In unele cazuri, salariile s-au redus chiar si cu 50% fata de anul trecut.
In sectorul financiar lucreaza peste 60.000 de oameni, iar salariul mediu net este de 3.000 de lei, in scadere cu 150 de lei fata de 2008.