A doua transa din imprumutul de la FMI intra in visteria Finantelor
Americanii si-au dat acceptul ca executivul sa acopere cu aceasta suma deficitul bugetar, mai bine zis gaurile care raman dupa ce platim pensiile si salariile.
Derogarea vine totusi cu niste conditii. Trebuie sa reducem cheltuielilie cu aproximativ doua miliarde de euro.
Guvernul a reusit asadar sa puna mana pe 1,9 miliarde de euro, bani vizati si de BNR. Mingea a fost ridicata la fileu in urma cu doua zile de catre Traian Basescu, insa cei din executiv cochetau cu aceasta solutie de avarie de saptamani bune.
''Va trebui sa vedem in ce masura putem obtine de la FMI dreptul de a indrepta a doua transa din imprumut catre bugetul de stat si nu catre BNR", declara presedintele Basescu pentru postul public de televiziune.
''Aceasta transa a doua, in totalitate sau partiala, poate sa fie utilizata pentru acoperirea deficitului bugetar. Se deschide un cont pe numele trezoreriei la banca centrala, urmand ca din acest cont trezorerie sa-si acopere deficitul", a spus Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
Asadar la o scadere economica de 8,5% , FMI ne va accepta un deficit bugetar de 7% si ne va da si banii cu care sa-l acoperim. Derogarea vine insa cu precizarea ca ar trebui sa fim mai chibzuiti. Adica exact pe dos fata de cum am fost pana acum.
In primele 6 luni cheltuielile cu salariile au crescut cu 12%. In schimb, pe partea de investitii, in acelasi interval de timp, guvernul a folosit doar o treime din banii alcocati.
"Cei de la FMI au spus ca am crescut peste intelegerile de la inceputul anului cheltuielile la salarii, bunuri si servicii si din pacate nu le-am crescut la investitii", a declarat ministrul transporturilor, Radu Berceanu.
Dupa cateva ore de discutii cu expertii FMI, ministrul transporturilor a anuntat ca va privatiza pana la sfarsitul anului viitor compania CFR Marfa .