Cartoful a devenit mancarea bogatului. Preturile continua sa creasca
Preturile continua sa creasca, iar cel mai mult s-au scumpit alimentele de baza. In primul rand cartofii, care costa cat portocale, si nu mai sunt mancarea saracului. Totul dupa ce in ianuarie inflatia a urcat la 0,8%, mult peste cea din decembrie.
Datele Institutului National de Statistica arata ca cele mai mari majorari de preturi pe segmentul produselor alimentare s-au inregistrat in ianuarie la grupele "legume si conserve de legume" (5,6%), "fructe si conserve din fructe" (2,22%) si "ulei, slanina, grasimi" (1,33%). Cel mai mult s-au scumpit cartofii (cu peste 6% fata de decembrie), fructele proaspete (cu 2,75%) si zaharul - cu 2%.
In ceea ce priveste marfurile nealimentare, pretul combustibililor a crescut cel mai mult fata de ultima luna a lui 2010, respectiv cu 2,18%.
In schimb, tarifele serviciilor au ramas in ianuarie aproape de nivelul din decembrie 2010, variatii de peste 1% fiind inregistrate doar la transportul urban (+1,06%).
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu declarase saptamana trecuta ca rata anuala a inflatiei a coborat cel mai probabil sub 7% dupa evolutia preturilor din luna ianuarie.
Banca Nationala a Romaniei a majorat prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, si estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 o rata anuala de 3,2%.
Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordului de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.
Criza alimentara isi arata coltii. De ce se scumpeste mancarea in Romania
ONU avertizeaza: preturile alimentelor, mai mari ca niciodata