1 euro = 4 lei, in noiembrie! Prognoza optimista a Deutsche Bank
Evolutia leului fata de euro starneste controverse si asta nu doar in Romania. Analistii de la Deutsche Bank, cea mai mare institutie financiara germana, le recomanda clientilor sa cumpere lei, deoarece cursul ar putea ajunge la 4 lei in doar trei luni.
Nici cei mai optimisti analisti ai nostri nu cred insa ca acest lucru este posibil.
Specialistii de la Deutsche Bank spun ca dobanzile ridicate din Romania le aduc strainilor care investesc in leu un castig de 8-9% pe an, mult mai mare decat ce pot obtine in vest. Asta ar putea atrage spre Romania un flux de valuta, care va duce la intarirea leului.
In plus, defictul extern al Romaniei s-a redus puternic, de la 14% din PIB anul trecut la doar 5% anul acesta, iar asta insemna ca leul este mai usor de sustinut. Iar Fondul Monetar International sprijina in continuare Romania si va finanta o parte din deficitul bugetar al statului.
Asa ca Deutsche Bank recomanda cumpararea de lei si anunta o tinta de 4 lei pentru un euro in doar trei luni.
Prognoza de curs a celor de la Deutsche Bank a fost o surpriza.
"Pentru prima oara dupa aproximativ doi ani un nume mare de pe piata analizei financiare gaseste si niste argumente in favoarea noastra, respectiv o apreciere a monedei nationale, desi e clar ca riscul de tara se mentine ridicat," este de parere Razvan Voican, redactor-sef adjunct la Ziarul Financiar.
Putine banci din Romania cred in aprecierea leului pana la sfarsitul anului, insa nu atat de mare si doar in anumite conditii: "Prognoza noastra este de 4,2 in septembrie, 4.10 la sfarsitul anului, dar in conditiile in care vor fi respectate doua ipoteze: ca va fi respectat acordul cu FMI si ca se vor imbunatati conditiile externe," spune Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank.
Cum economiile din vestul Euiropei dau semne de redresare, este posibil ca si companiile romanesti sa inceapa sa primeasca noi comenzi de export. Insa asta doar daca leul nu se intareste, spun economistii altei banci: "Orice intarire a leului afecteaza si mai mult competitivitatea produselor romanesti pe pietele externe si eu nu cred ca este de dorit in momentul da fata," a declarat Niculaie Chidesciuc, economist sef ING Bank.
Deocamdata cursul pare sa se stabilizeze in jurul nivelului de 4,22 de lei pentru un euro.