Mihai Rohan: Exista viata dupa acordul cu FMI
Duminica, de la ora 10:00, Cristian Leonte i-a avut ca invitati la emisiunea "Dupa 20 de ani" pe Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding, si Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor de Insolventa din Romania.
Alaturi de Cristian Hostiuc de la Ziarul Financiar si Claudiu Pandaru de la ziarul Gandul, Cristian Leonte si invitatii sai au discutat despre cum e afectat sectorul privat de criza, cum este afectat consumul si cum poate fi acesta totusi revitalizat.
De asemenea, invitatii au mai vorbit si despre concedierile din domeniul privat in contextul politic actual.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Guvernul a fost nevoit, in cadrul acordului cu FMI, sa decida taierea salariilor si pensiilor, dar va trebui ca in 2011 sa ia si alte masuri care sa vizeze diminuarea cheltuielilor publice, a declarat Mihai Rohan, presedintele patronatului producatorilor din industria cimentului CIROM.
"Sigur ca va exista viata si dupa acordul cu FMI, in mod sigur nu se va termina aici. E clar ca nu ne putem opri, era singura masura imediata, care producea efecte imediate. Orice alta propunere pe care a facut-o Guvernul, ca se reduce evaziunea fiscala, se reduce contrabanda, se colecteaza mai bine impozitele si taxele, erau doar promisiuni care le facuseram si acum un an, si acum doi ani, si de care nu s-a putut tine. (...) Guvernul a lucrat cumva cu pistolul la tâmpla, n-a avut alta solutie", a declarat Rohan.
Reprezentantul CIROM (Patronatul din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania) a afirmat ca a participat la discutia cu reprezentantii FMI, iar Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului in Romania, a fost foarte deschis la discutii si la ideile venite din partea patronatelor.
Pe de alta parte, el a adaugat ca masurile de taiere a salariilor si pensiilor nu sunt suficiente, iar Executivul trebuie sa reduca drastic cheltuielile publice in 2011 si sa aloce fonduri de investitii pentru relansarea economiei.
El a adaugat ca in sectorul privat concedierile vor continua in 2010-2011, iar pe anumite perioade determinate e posibil ca anumite intreprinderi sa se inchida.