Nu fumăm, dar trăim într-un oraș poluat. Ce spun medicii că trebuie să facem începând cu vârsta de 45 de ani
Nu fumăm, dar trăim într-un oraș poluat. În aceste condiții, experții consideră că de la 50 de ani crește exponențial riscul bolilor grave de plămâni.
De la 45 de ani, mergeți la o investigatie imagistică a plămânului, în lipsa oricăror simptome. Cancerul de plămân este cea mai frecventă formă de cancer, în cazul ambelor sexe. Pentru că nu doare, investigațiile regulate sunt singura formă de prevenție.
Prof. Univ. Dr. Cristian Oancea Medic, primar pneumolog: "În plamân nu sunt receptori de durere, ca și în sân ori în creier. Nu avem receptori care să ne spună că ceva nu e în regulă și, de obicei, cînd ajungem la medic tumora a parcurs 2/3 din drumul ei".
Tocmai de aceea, ca s aflam cât de eficient funcționează plămânii - apelam la analiza numită spirometrie. Care e structura plămânilor ne arată computerulul tomograf, cu doză mică. Ambele investigații se fac o data la 2 ani, după 45 de ani, indiferent dacă am fumat ori nu. Ce înseamnă CT de torace cu doză mică?
Prof. Univ. Dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog: "În CT ul normal, doza de radiații cu care organismul se poate încărca poate să fie și de 200 de radiografii, că toți știm ce e o radiografie. La un CT cu doză mică, luăm patru radiografii ca doză de iradiere. E singura metodă de screening, care și-a dovedit eficiența în a depista leziunile primare".
Computerul tomograf cu doză mică, făcut de control, o dată la doi ani, poate detecta leziuni mici maligne, adică stadii incipiente ale bolii, tratabile.
Nu fumez, dar plamânii suferă. De ce? Suntem pe locul 4 în Uniunea Europeană la expunerea la radonul din sol, un gaz natural radioactiv, care există la 1 -1,5 metri de sol. Plămânii suferă de la azbestul din casele vechi. Și de la particulele diesel provenite de la mașini. Acestea sunt substanțe care ne pot îmbolnăvi de cancer.
În aer găsim gaze de ardere, praf, plastic, metale grele. O varietate uriașă de specii chimice. Plămânii agresați fac, prima oară inflamație, care devine cronică.
Prof. Univ. Dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: "Cu gazele se decurcă cât de cât, le scoate afară. Dar dacă ne referim la specii chimice pe care nu le poate elimina, de exemplu la particule, primul lucru pe care îl declanșează un raspuns de inflamație. Ca și cum am avea o mașină de Formula 1 care e foarte performantă, dar sensibilă în același timp, mergem cu ea la off road, pe teren accidentat, se va strica".