Un sfert dintre bărbați riscă să dezvolte hernii. Care sunt factorii care dublează pericolul
25% dintre bărbați prezintă riscul de a dezvolta de-a lungul vieții o hernie inghinală sau ombilicală. Cei care fumează sunt de 2 ori mai predispuși, iar obezitatea este de asemenea un factor important.
Descoperită din timp poate fi rezolvată printr-o intervenție laparoscopică. Însă dacă pacientul ajunge prea târziu la doctor complicațiile pot fi multiple și se poate ajunge chiar la deces. Scăderea în greutate și renunțarea la fumat pot cântări foarte mult atât în chirugia parietală, cât și în vindecarea după intervenție.
Costin Duțu, medic primar chirurgie generală: „La o hernie sau la o eventrație este vorba despre un defect, o gaură, să spunem în acest înveliș al corpului omenesc. Ea se produce din mai multe cauze, se poate produce din cauza unui efort exagerat, din cauza obezității, din cauza deficitului de consistență a structurilor abdominale - acest lucru apare mai ales la vârstnici sau la pacienții neoplazici. O hernie, fie ea inghinală sau ombilicală, se manifestă în primul rând prin apariția unei umflături la nivelul respectiv, accentuată, mai ales în atunci când pacientul e ridicat în picioare sau în cazul unor eforturi mari, de exemplu, de a ridica un scaun, de a se apleca. Atunci această umflătură se manifestă pregnant. De asemenea, în cazul unei unui acces de tuse. Dincolo de această umflătură, poate apărea durerea la nivelul regiunii respective. Tot în aceste condiții, aș vrea să subliniez faptul că această umflătură poate se poate exterioriza sau nu. Dar în cazul în care această umflătură, în urma unui efort exagerat, nu se reduce și este extrem de dureroasă, pacientul trebuie să se prezinte urgent la medic sau la o unitate de primiri urgențe, pentru că putem avea de a face cu o hernie strangulată. Iar aceea ce este o urgență destul de mare”.
Cam în ce stadii ajung pacienții?
Costin Duțu, medic primar chirurgie generală: În toate stadiile, depinde de educația medicală și de accesibilitate. De dorit este ca acești pacienți cu hernie sau eventrație să ajungă cât mai precoce, pentru că atunci pot beneficia de chirurgia miniminvazivă, de chirurgia laparoscopică. Practic, prin 3 - 4 găuri de 5-10 mm se poate rezolva un defect destul de mare. În caz contrar, lucrurile sunt ceva mai dificil de gestionat laparoscopic, dar nu imposibil.
Este nevoie de o pregătire specială a pacientului pentru intervenție?
Costin Duțu, medic primar chirurgie generală: Există chiar o aplicație pe telefon pe care o arăt pacienților și în funcție de îndeplinirea acestor baremuri se vede cum scade riscul de complicații. Dacă la început este de 65%, după scăderea în greutate și oprirea fumatului poate sădea la 42%, ceea ce este destul de important. În cazul eventrațiilor, când acea gaură din abdomen este prea mare pentru a fi cusută fără să fie tensiune, se efectuează o pregătire cu o lună, o lună și jumătate înainte prin injectarea de toxină botulinică în peretele muscular. Acel botox care se folosește în scopuri estetice, aici se face în scopul de a paraliza parțial musculatura, pentru că ulterior la intervenția chirurgicală planurile musculare să vină mai bine.