Super-alimentul la îndemâna oricui, care poate fi consumat și în post. Este o sursă excelentă de proteine de calitatea I

×
Codul embed a fost copiat

Care este produsul pe care îl putem consuma în post și are cele mai puține calorii, dar și cele mai multe proteine? Răspunsul, la Doctor de bine.  

Chiar dacă este post, se pare că avem „dezlegare” pentru fructele de mare. Se pare că și religia se adaptează la vremurile noi și acceptă mici compromisuri alimentare.

Postul Paștelui este lung, cu puține dezlegări la pește, așa că un strop de proteine de calitate nu strică. Pentru că asta sunt fructele de mare - o sursă excelentă de proteine de calitatea I, vitamine din grupul B, puține grăsimi și minerale din abundență.

Știm că este sănătos să consumăm de minimum două ori pe săptămână pește și fructe de mare, însă în practică nici 10% din populație nu atinge acest obiectiv. Dăm vina pe faptul că este dificil să găsim pește proaspăt, că este complicat de gătit, că are oase, că umplem casa de miros.

În acest context, creveții se dovedesc cea mai simplă soluție. Sunt deja curățați și pot fi gătiți în câteva minute. Beneficiile nutriționale fac din creveți un super-aliment. Sunt un concentrat de proteine și minerale cu putere sațiogenă maximă și fără riscuri pentru siluetă.

Citește și
aperitiv fructe de mare
Fructele de mare au făcut senzație la Festivalul Mediteraneean. Cât ajunge să coste o porție în funcție de preparatul ales

Cu alte cuvinte, creveții sunt hrănitori, dar nu îngrașă, hiperproteici și hipocalorici în același timp. Pentru numai 85cal/100g, avem 20 de grame de proteine de înaltă calitate, grăsimi sub un gram și nicio urmă de carbohidrați.

În plus, conțin din belșug vitamina B12 și acid folic cu efect antianemic, 1 mg fier, 1 mg zinc, 50% din doza zilnică de seleniu și mult iod.

V-ați întrebat vreodată de ce creveții își schimbă culoarea la fiert și din gri-cenușiu se fac roz? „Vinovată” pentru această transformare este astaxantina, un pigment din familia carotenoizilor,

La capitolul surse de proteine sunt la fel de valoroși precum carnea și peștele. Însă, la capitolul minerale sunt net superiori, pentru că aduc tot ce e mai bun din mare. Iodul este esențial pentru accelerarea metabolismului și funcționarea optimă a tiroidei, iar zincul crește imunitatea și reglează funcția sexuală - de unde și efectul afrodisiac. Pentru cei care vor să fie în formă, creveții sunt alimentul ideal pentru creșterea masei musculare.

Nici conținutul crescut de colesterol nu trebuie să vă sperie, combinația miraculoasă de nutrienți din creveți are efect pozitiv asupra profilului lipidic: crește HDL colesterolul și scade trigliceridele din sânge.

Cu așa argumente, eu zic că merită să punem creveții mai des în farfurie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Reacția unor soți când au aflat cât au de plătit după ce au mâncat la restaurant. Cât a costat o porție de creveți
Reacția unor soți când au aflat cât au de plătit după ce au mâncat la restaurant. Cât a costat o porție de creveți

Un cuplu din Marea Britanie a avut parte de un șoc atunci când a primit nota de plată la un un restaurant din Lanzarote. Cei doi au avut de achitat 125 de euro pentru doar cinci creveți, relatează Metro.

Fructele de mare au făcut senzație la Festivalul Mediteraneean. Cât ajunge să coste o porție în funcție de preparatul ales
Fructele de mare au făcut senzație la Festivalul Mediteraneean. Cât ajunge să coste o porție în funcție de preparatul ales

Midii, creveți, caracatiță sau homar. Este oferta bucătarilor zilele acestea la Iași, unde este în plină desfășurare Festivalul Mediteraneean.

Produse retrase din două mari lanțuri de hipermarket. Ce probleme de sănătate pot provoca
Produse retrase din două mari lanțuri de hipermarket. Ce probleme de sănătate pot provoca

Loturi de creveţi prefierţi proveniţi din Franţa şi vândute în Carrefour şi Kaufland sunt retrase de la vânzare din cauza prezenţei unei bacterii

 

Ce gust are hrana viitorului. Oul făcut din plante sau somonul de laborator
Ce gust are hrana viitorului. Oul făcut din plante sau somonul de laborator

Hrana viitorului se prepară în laborator. Burgeri, creveţi, sushi ori celebrul Foie Gras sunt doar câteva exemple.

Istanbul Street Food Festival, la Oradea. Ce delicii turcești au fost la mare căutare
Istanbul Street Food Festival, la Oradea. Ce delicii turcești au fost la mare căutare

A fost un adevărat festin gastronomic, în weekendul care tocmai a trecut, la Oradea. Istanbul Street Food Festival și-a așezat tarabele cu bunătăți mediteraneene în parcul central al orașului, iar pofticioșii au profitat de trei zile de răsfăț.

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.  

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.