Proteinele de origine animală din hrană sunt material de construcție pentru celulele umane. Când apare excesul
Proteinele de origine animală din hrană sunt material de construcție pentru celulele umane. De aceea, trebuie incluse în meniu în fiecare zi. Când apare, însă, excesul? Explicăm imediat. Începe „Doctor de Bine”.
Malnutriția. Înseamnă lipsa proteinelor de origine animală din hrană. De ce? Celulele umane se reînnoiesc permanent. Nu reușesc fără proteine de origine animală din hrană, dar prea multe fac rău? Ne explică medicul primar nefrolog Cristina Căpușă.
Conf. univ. dr. Cristina Căpușă Medic, primar nefrolog: „Ce se întâmplă, de fapt? Proteinele, care vin din alimentele de orgine animală, sunt prelucrate în organism, iar reziduurile folosite sunt aruncate, așa cum aruncăm niște coji când facem mâncare. Aceste reziduuri, care provin din folosirea proteinelor, sunt eliminate prin rinichi. Când cantitatea de reziduuri este prea mare, pentru că am dat rinichiului o cantitate mare de proteine, rinichiul e suprasolicitat să lucreze mai mult”.
Rinichiul lucrează mai mult, dar nu suferă dacă e sănătos. La aport mai mare de proteine de origine animală. Așa se întamplă în cazul spotivilor, spre exemplu. Mai mare înseamnă peste un gram de proteine per kilogram sau corp.
Andreea Groza: Vreți să slăbiți rapid? Regimul hiperproteic este de departe cel mai eficient. Un aport mai mare de proteine crește, de fapt, nivelul hormonilor de sațietate. Adică apare rapid sațietatea. Scade automat numărul caloriilor din hrană. În plus, din 100 de calorii din proteine, doar 70 sunt utilizabile, iar 30% arse în procesul de digestie.
Dar verificați mai întâi funcția rinichilor. Iată de ce.
Cum se verifică funcția rinichilor?
Se numește albumină. Este proteina care circulă în sânge, cu dimensiunea cea mai mică. Dacă rinichii suferă, această proteină trece din sânge în urină. Albumina găsită în examenul de urină înseamnă că rinichii suferă.
Glicemia mare, dar și hipertensiunea. Ambele atacă rinichii. Se găsesc frecvent la persoanele cu exces ponderal. Rinichii în suferință vor avea o suferință și mai mare la o dietă preponderent cu proteine. Motivul se numește hiperfiltrare. Iată ce înseamnă:
Conf. univ. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Declanșeaza trecerea în urină a unor molecule care favorizează scleroza și fibroză țesutului rinichiului. În privința celor cu cu rinichi suferinzi cu sau fără insuficiență renală, dieta hipeproteică face rău. Este periculos să fie făcută o astfel de dietă de slăbire”.
Rău înseamnă un grad de insuficiență renală. Adică celule nobile din rinichi mor.