Prea multe kilograme pentru un copil înseamnă boală cronică. Cât de sănătoasă este scăderea în greutate la o vârstă fragedă
Cum crește un copil sau un adolescent? Cu hormoni de creștere produși în mod normal de toate glandele organismului.
În orice salt de creștere tiroida de adaptează și produce hormoni tiroidieni. Așa e normal.
Se adaptează însă și când doar greutatea se mărește. Vorbim tot despre o adaptare, dar una împotriva copilului. Explicăm ruta spectaculoasă între prea multe kilograme și tiroida unui copil, ori a unui adolescent.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Copilul crește în volum, iar în copilărie prea multe kilograme înseamnă boală cronică. La noua condiție de volum se adaptează inclusiv tiroida. Se mărește.
Bogdan Pascu, medic endocrinologie pediatrică: „Obezitatea determină o modificare de adaptare a tiroidei. Practic tiroida se adaptează la un corp mai mare. Crește în volum ca să secrete mai mulți hormoni tiroidieni. Copilul mai mare are nevoie de mai mulți hormoni tiroidieni. Nu tiroida e cea care determină obezitate, ci obezitatea determină modificări ale glandei tiroide”.
Hipofiza este o glandă situată în creier. Aici se produce așa numitul TSH pe care îl găsiți pe buletinul de analize. TSH stimulează tiroida să producă.
Bogdan Pascu, medic endocrinologie pediatrică: „Practic tratamentul nu este cum văd multe bilete în care prescriem eutirox, acutirox. Nu cu tratament pentru tiroidă scade copilul în greutate, ci scăderea în greutate a copilului reface acest echilibru și normalizarea funcțieie tiroidiene”.
Bogdan Pascu, medic endocrinologie pediatrică: „De cel mai multe ori e un abuz de rețete, din lipsă de experientă. Scăderea în greutate determină scăderea TSH și normalizarea funcției tiroidiene. Majoritatea copiilor care au ajuns la mine nu aveau nevoie de tratament și asta e problema”.
Scăderea în greutate în copilărie se face cu ajutorul medicului. Părinții trebuie să se adapteze la nevoile nutriționale normale ale copilului. În copilărie nu putem vorbi de cură se slăbire, ci de revenirea la o alimentație normală, adaptată vârstei.