Picăturile de nas pot crea dependență și afecta creierul. Ce recomandă specialiștii
Suntem în sezonul nasului înfundat. Cele mai multe picături de nas de pe piață dau însă dependență.
Sunt medicamente, care afectează inclusiv creierul și trebuie administrate doar la indicația specialistului.
dr. Adina Popescu medic primar ORL: „Picăturile de pus în nas care le cer și li se oferă- vreau ceva să îmi desfunde nasul. 99 din % sunt substanțe, care dau dependență. Eu nu recomand mai mult de 5-7 zile. Și în prospect scrie asta. De obicei, sunt recomandate cele extrem de agresive, care au un efect wow, dar sunt medicamente care dau aceste dependențe extrem de agresive și pe structura nazală și pe creier.”
Când efectul decongestionant al picăturiler scade, mucoasa nazală reacționează prin inflamație. Mai mare decât înainte de utilizarea acestora. Aceasta reacție este unul dintre semnele evidente ale dependenței. Dependența, pe care o dau picăturile de nas, se tratează prin abstinență.
dr. Adina Popescu medic primar ORL: „Se tratează cu abstinența adică îi spui pacientui nu îți mai pui, este foarte important și mediul în care trăiește - efectul placebo este important.”
În loc de picăturile de nas, de care sunteți dependent, puteți pune ser fiziologic.
La utilizare peste o săptămână, în nas apare așa numita rinită iatrogenă. Sângerări frecvente și strucură nazală modificată până la disturgere.
dr. Monica Schifirnet medic primar alergolog: „Aceste picături nazale vasoconstrictoare fac să nu mai circule suficient sânge la nivelul nasului și alterează apărarea locală, e un joc pe vascularizația nasului, vă strică mucoasa, vă detemina o rinită, adică nu se mai poate apăra cum trebuie mucoasa nasului.”
Apar infecții virale mai des. În plus, dacă sunteți alergic, alergia nu e ținută în control. Și astfel se menține inflamația alergică.
dr. Adina Popescu medic primar ORL: „Dintr-o săptămână, cel puțin 10 pacienți vin cu acesta rinită iatrogeră, dată de picături. Cel puțin 10, dar e puțin 10, sunt mai mulți care vin cu aceste dependențe de picături, sunt substațe extrem de agresive și primele recomandate la farmacie.”
Fenil-efedrina este substanța activă din multe variante de picături de nas.
Le folosiți, nu urcați la volan. Acestă substanță, pulberizată în nas, vă face pozitiv la amphetamine, la eventual drug test. Ne confirmă medicul de medicină legală.
dr. Cristian Paparău, medic primar medicină legală: „Când vorbim de decongestionante nazale, cele conțin fenil-efedrină dau pozitiv la testul pentru amfetamine. Sunt persoane dependente de picături de nas și nu le mai folosec din cauza unei patologii acute. E posibil ca un drug test pe care îl facem să iasă pozitiv.”
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, sanatate, dependenta, picaturi de nas,
Dată publicare:
13-12-2023 09:21