Obiceiul care previne pietrele la rinichi. Infecțiile renale rezultate pot ajunge în sânge
Prea puțină apă băută zi de zi? Comportamentul are sigur impact asupra aparatului renal. Minerale din urină cristalizează și așa apar ușor pietrele.
Lăsate să se dezvolte, pe lângă durere, produc și infecții severe. Pot să distrugă din capacitatea rinichiului de a filtra sângele, dacă nu sunt tratate.
Cum putem învăța copiii să bea apă și să meargă la toaletă corect
Până la trei-patru ani, părintele este cel care învaţă copilul cum să bea apă. Un copilaş are nevoie de un pahar mic la fiecare trei ore. Oferindu-i tot timpul, va cere, la un moment dat, singur apă. Astfel, copilul se hidratează şi nu va fi nici constipat.
Ultimul capitol al învăţării hidratării vizează micţiunile, adică eliminarea spontană a urinei. Copilul trebuie dus la toaletă o dată la trei, patru ore pentru a îi intra în reflex.
Prof. dr. Mihaela Bălgrădean, șef clinică pediatrie: „Vezica se goleşte automat când e plină, acest lucru se întâmplă la fiecare trei-patru ore, asta înseamnă că educăm copilul să aibă micţiuni la trei-patru ore și în paralel să primească lichide suficiente.”
Cum putem evita pietrele la rinichi
Educaţia hidratării se învaţă şi la vârsta adultă. La fiecare trei ore, apă! În felul acesta, există cele mai mici riscuri să faceţi pietre la rinichi.
Dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog: „Pietricelele se formează în interiorul rinichiului prin agregarea sărurilor minerale care există în mod normal la nivel urinei pentru că nu beau lichide”.
Situaţia apare pentru că nu vă hidrataţi. Odată formate, vor evolua în rinichi. Sau vor pleca pe căile de eliminare numite uretere, canale care leagă rinichiul de vezica urinară.
Dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog: „Rinichiul nu se mai poate evacua, se face presiune în rinichi şi apare colica renală, durere. Orice stază la nivelul rinichiului, adică urina stagnează la nivel rinichiului, poate să ducă la apariția unei infecţii. Una e cistita, care e o infecţie în pricipiu banală la nivel vezicii şi cu totul altceva la nivelul rinichiului, care se poate duce şi în sânge.”
Infecţiile severe în rinichi pot distruge din capacitatea funcţională a acestor organe. De asemenea, aglomerările de pietre care rămân în rinichi, pot distruge aceste organe. Pietrele formate prin aglomerarea mineralelor se vizualizează la ecografie. Odată apărute, se distrug uşor prin intervenţii minim invazive, care vă permit activitatea obişnuită de a doua zi.