Mai puțin oxigen în două organe vitale înseamnă și hipertensiune. Aflăm legăturile, la „Doctor de Bine”
Inima și rinichii comunică chimic. Mai puțin oxigen ajunge în rinichi? Situația o găsim, spre exemplu, când în vase sunt depozite grase. Mai puțin oxigen în două organe vitale înseamnă și hipertensiune. Aflăm legăturile.
Andreea Groza: Prea puțin oxigen? Declanșează o cascadă de comunicare chimică. Nu e în ajutorul organismului uman. Determină vasele să se strângă, să se contracte. Și contribuie la apariția hipertensiunii arteriale. Vedem o comunicare uriașă între rinichi, vase de sânge și inimă. La care toate aceste organe încearcă să se adapteze. Din adaptare, cu pagube uriașe. Chiar pentru ele.
Vasele, care au depuneri de grăsime, nu lasă sângele să curgă normal. Organele vor primi mai puțin oxigen din sânge. Apare reacția de stres. Reacție de stres găsim și în diabet, dar și la un hipertensiv. Rinichii încearcă că se adapteze la noua situație. Din adaptare, însă, se autodistrug.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Prof. univ. dr. Gener Ismail, medic primar nefrolog, Institutul Fundeni: „Când rinichiul simte că nu primește suficient sânge, secretă un hormon care se cheamă renină, care e un hormon hipertensiv, care accentuează hipertensiunea. E o reacție de stres pe care rinichiul așa o percepe, că nu are suficient oxigen și sânge, și crează hipertensiune. De ce? Crează un debit mai mare pe artera aceea renală, care nu îi face bine”.
Un debit mai mare, să aibă mai mult oxigen. Debitul mare înseamnă hipertensiune. Acesta hormon, renina, declanșază un sistem complicat de comunicare. Se numește renină, angiotensină, aldosteron.
Odată activat, organismul reține și mai multă apă și sare, iar crește tensiunea. Suferă și inima.
Prof. univ. dr. Gener Ismail, medic primar nefrolog, Institutul Fundeni: „În special aldosteronului, e un hormon cardio toxic, determină suferință vasculară, iar acesta activare e o buclă. Și cea mai gravă e în cazul unei boli renale”.
Ce face hipertensiunea nediagnosticată și netratată? Celulele rinichiului nu vor mai fi funcționale. Apare insuficiența renală. Inima se îngroașă, să se adapteze și până la urma va deveni ineficientă. Se numește insuficiență cardică. Rinichii se simt bine la cel mult tensiune arterială 12.
Prof. univ. dr. Gener Ismail, medic primar nefrolog, Institutul Fundeni: „Ca să protejezi acest organ, tensiunea sistolică optimă trebuie să fie 12. Când ai hipertensiune, medicul îți spune scăderea aportului de sare sub 5 grame. Asta înseamna că nu pui sare adăugată peste ce conțin alimentele de la mama natură”.
Măsurați-vă tensiunea din șase în șase luni.