Importanța vaccinului anti-gripal în sistemul de apărare al plămânilor
Statul ideal chiar există. Ne uităm la organismul uman care a găsit organizarea perfectă. Armata perfectă. Începe, la propriu, din aer.
Țesutul pulmonar, una dintre cetățile acestui stat. Aerul vine plin de microorganisme. Nu e steril. Trebuie igienizat și reciclat.
Mucoasa din plămâni, în contact direct cu aerul, pe aceasta stă o perdea de bacterii bune. Ocupă perfect locul să nu fie luat de invadatori.
A doua barieră e mucusul din plămâni care împinge microorganismele în afară.
Apoi vedem zidurile cetății. Epiteliul pulmonar. Din păcate, e spart de poluare și fumat. În acest fel li se permite invadatorilor să intre ușor: virusuri, bacterii și ciuperci.
Apărarea din plămân are camere de luat vederi la propriu. Se numesc celule dendritice.
Prof. Dr Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Sunt înrudite cu macrofagele. Linia de aparare a imunității înăscute care prin receptori de suprafață sunt capabili să distingă între celule normale și cele tumorale sau între celulele normale și invadatorii: virusuri și bacterii. Camerele de luat vederi din plăman, adică celele dendritice, înregistreaza tot și sunt mobile. Când detectează un virus se deplasează rapid la ganglioni și arată virusul celulelor imune de aici”.
Limfocite
Se numesc limfocite și activează al doilea tip de apărare din plămân.
Prof. dr. Carmen Chifiriuc, Facultate de Biologie: „Limfocitele elaborează un răspuns imun specific față de acel antigen și se diferențiază răspunsul specific. De asta trebuie să fim ajutați prin vaccinare”.
Ajutați aceste celule deștepte să vă apere rapid prin vaccinare. Este sezonul vaccinului anti-gripal. Așa le prezentați din timp cum arata virusul pe care trebuie să îl invingă.