Diferențele dintre Omega 3, 6 și Omega 9 și de ce uleiul de măsline e mai sănătos decât cel de floarea soarelui

×
Codul embed a fost copiat

Uleiul de floarea-soarelui și cel de măsline conțin același număr de calorii la 100 de mililitri. Omega 9, însă, găsim doar în uleiul de măsline.

Salata cu verdețuri și crudități, frunze de toate culorile sau roșii și castraveți să fie nelipsită de la orice masă, dacă vrem să mâncăm sănătos! Dar ce ulei folosim? De floarea-soarelui sau de măsline? Omega 6 sau Omega 9? Ambele sunt grăsimi vegetale, însă structura și efectele lor diferă semnificativ. Uleiul de măsline conține 75% grăsimi mononesaturate Omega 9, 10% grăsimi polinesaturate Omega 6 și 15% grăsimi saturate. Uleiul de floarea-soarelui are 25% Omega 9, 62% Omega 6 și 13% grăsimi saturate.

Toți acizii grași din familia Omega au efecte benefice pentru sănătate, scad riscul de hipertensiune și boli cardiovasculare, reduc nivelul de colesterol și trigliceride din sânge. Spre deosebire de Omega 6, Omega 9 are un avantaj suplimentar: crește sensibilitatea la insulină și nivelul de HDL colesterol, adică fracția cu efect protector. O dietă vegetariană, din care sunt eliminate grăsimile saturate, are efect benefic pe profilul lipidic - scade colesterolul total și fracția LDL. Însă numai dieta bogată în Omega 9 duce la creșterea nivelului de HDL colesterol.

Găsim Omega 9 în măsline și uleiul de măsline, avocado, oleaginoase (nuci, caju, fistic, migdale), arahide și uleiul de arahide. La Omega 6, sursa de bază sunt semințele și uleiul de floarea-soarelui, uleiul de soia și de porumb, semințele de dovleac și de susan. Aportul zilnic de grăsimi nu trebuie să depășească 30% din aportul total de calorii, iar repartiția se face astfel: jumătate grăsimi să fie mononesaturate Omega 9, un sfert polinesaturate Omega 3 și Omega 6, iar ultimul sfert să fie acoperit de grăsimile saturate.

Uleiul de măsline protejează vasele de sânge

Cine este Omega 9? Face parte din familia acizilor grași, însă, spre deosebire de Omega 3 și Omega 6, nu este esențial, poate fi produs în organism. Omega 3 și Omega 6 sunt grăsimi polinesaturate, lichide la temperatura obișnuită, în timp ce Omega 9 este o grăsime mononesaturată, cu consistență vâscoasă. Componentul principal din Omega 9 este acidul oleic, iar sursa alimentară este uleiul de măsline.

Citește și
alimente
Mărcile de alimente cel mai des falsificate. Cum facem diferența între mâncarea de calitate și cea contrafăcută

Când a devenit Omega 9 celebru? În anii '70 a fost publicat un studiu desfășurat în șapte țări care acopereau tot globul, de la Statele Unite la Finlanda, Grecia și Japonia. S-a constatat că populația din bazinul mediteranean are o incidență scăzută a bolilor cardiovasculare, în ciuda unui consum ridicat de grăsimi. Se pare că aportul mare de Omega 9 are acest efect protector. De atunci, uleiul de măsline a fost pus pe un piedestal, iar dieta mediteraneană a devenit un ideal din punct de vedere alimentar.

Din păcate, alimentația noastră conține din belșug ulei de floarea-soarelui, adică Omega 6 cu efect proinflamator. Obiectivul ar fi reducerea consumului de ulei de floarea-soarelui și creșterea consumului de ulei de măsline. Însă atenție la cantitate, nu mai mult de 3-5 linguri/zi. Indiferent că este de măsline sau de floarea-soarelui, fiecare lingură de ulei are 100 de calorii. Așadar, salata verde fără limite, uleiul… cu măsură!

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Ulei de măsline - beneficii și proprietăți. De ce este recomandat în dietă și ce tip de ulei de măsline este mai bun
Ulei de măsline - beneficii și proprietăți. De ce este recomandat în dietă și ce tip de ulei de măsline este mai bun

Uleiul de măsline este un ulei extras din partea cărnoasă a fructului copt al măslinului, Olea europaea.

Mărcile de alimente cel mai des falsificate. Cum facem diferența între mâncarea de calitate și cea contrafăcută
Mărcile de alimente cel mai des falsificate. Cum facem diferența între mâncarea de calitate și cea contrafăcută

Brânză tip parmezan sau ulei de măsline în amestec. Aflăm cum facem diferența între alimentele de calitate si cele falsificate.

Un supermarket a înlocuit, pe rafturi, sticlele de ulei de măsline cu poze. Motivul este comic
Un supermarket a înlocuit, pe rafturi, sticlele de ulei de măsline cu poze. Motivul este comic

Din cauza furturilor frecvente, un supermarket din Sevilla a înlocuit, pe rafturi, sticlele de ulei de măsline cu poze ale produsului.

"Un produs ideal de furat". Magazinele din Spania adoptă noi măsuri pentru a se proteja de hoţii de ulei de măsline

Supermarketurile din Spania au decis să sigileze sticlele de ulei, în urma majorării preţurilor şi a creşterii furturilor.

Ce daruri primesc românii cu rude în străinătate. ”De aici se poate trimite orice! Am avut cereri și de șuruburi, dibluri”
Ce daruri primesc românii cu rude în străinătate. ”De aici se poate trimite orice! Am avut cereri și de șuruburi, dibluri”

Cutii nenumărate cu ton, sticle cu ulei de măsline dar și băuturi, brânzeturi, cafea și tot felul de dulciuri! Sunt darurile pe care le primesc românii cu rude și amici în străinătate.

Recomandări
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați

Viscolul începe să pună mari probleme în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 de kilometri pe oră au rupt copaci și stâlpi de curent electric.

Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său
Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său

Un agent de serviciu al Școlii de Poliție din Câmpina, cu o vechime de peste 20 de ani în sistem, a fost arestat preventiv, după ce un elev a reclamat că l-ar fi agresat sexual.

Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați
Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați

Situație îngrijorătoare în spitalele de boli infecțoase din țară care au rămas fără locuri libere din cauza numărului mare de pacienți cu gripă.