Deficiențele nervului auditiv apar frecvent în rândul tinerilor care poartă căști. Explicațiile medicului specialist
Cei care poartă o conversație, dar nu o înțeleg perfect, pot suferi de o deficiență a nervului auditiv. Apare frecvent în cazul tinerilor, care poartă căști, unii mai bine de zece ore pe zi. Explicăm acum, la „Doctor de Bine”.
Aud, dar nu înțeleg perfect când vorbesc cu o persoană. Se numește frecvență de conversație. Arată distrugeri ale nervului auditiv.
Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL: „Pacientul sesizează că sunt afectate frecvențele de conversație pentru că nu aude la televizor. Într-o conversație, începe să nu au audă. E voba de ce înțelegem printr-o conversație, mulți pacienți aud zgomote, dar nu reușeșc să înțeleagă”.
Aceste deficiențe auditive se constată frecvent în cazul tinerilor și sunt rezultatul căștilor, purtate cvasipermanent. Căștile nu distrug imediat nervul audutiv, ci senzori din acesta.
Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL: „Poartă căști permament, în care sunt mulți decibeli. Se distrug senzori din urechea internă, din nervul auditiv. Este un proces lung, dar prin repetitivitate se lasă cu distrugeri ireversibile”.
Odată distrus nervul auditiv, nu mai poate fi tratat. Când nu mai înțelegeți conversația, nervul auditiv are deja nevoie de un aparat auditiv, ca să vă ajutați, de fapt, creierul să înțeleagă.
Există aparate auditive invizibile.
Ionuț Ștefănescu, audiolog: „Eu port un aparat auditiv pe urechea dreaptă, care este reîncărcabil, nu mai am grija bateriilor. Se conectează la telefon, poate să funcționeze cu telecomandă, este un gadget cu care mă pot juca”.
Aparatele auditive sunt decontate de Casa de Asigurări.
Sursa: Pro TV
Etichete: ureche, tineri, doctor de bine, sanatate, myimpact,
Dată publicare:
08-11-2023 08:10