Cum apar cheagurile de sânge în creier. Drogurile și fumatul sunt unele dintre cauze
Un cheag de sânge blochează un vas din creier, iar această situație este o urgență medicală, ce poate fi tratată. Cum apar cheagurile? Prin greșeli zilnice, pe care le facem uneori fără să ne dăm seama.
Un cheag blochează o arteră din creier, sângele și substanțele nutritive nu mai hrănesc organul vital. Din această cauză, celulele cerebrale încep imediat să moară și se pot instala sechele grave.
Trombectomia mecanică este o tehnică medicală endovasculară, minim invazivă, care se face atunci când este înfundată o arteră mare din cap. Printr-o înțepătură făcută în artera femurală, medicul introduce un cateter. Urcă încet cu el spre gât și ajunge până în vasele de sânge de la nivelul creierului. Cu ajutorul acelui dispozitiv, cheagul care împiedică sângele să irige zona respectivă este extras.
Dr. Răzvan Radu, neuroradiolog: „Majoritatea pacienților sunt conștienți în timpul procedurii. Nu este o procedură dureroasă. Sunt anumite avantaje dacă lucrezi cu pacientul conștient în scopul să îl examinezi pe masă, să vezi dacă poți continua sau nu”.
Procedura poate dura câteva minute sau mai bine de o oră, în funcție de anatomia pacientului, adică de cât de încurcate sunt vasele de sânge în cap.
Dr. Bogdan Dorobâț, medic primar radiologie intervențională: „Toate intervențiile la nivel cerebral sunt grele, discutăm de creier. În cazurile fericite, 15 min când anatomia pacientul este OK, o oră și jumătate anatomie dificilă. Materiale foarte fine, în așa fel încât să nu lezeze vasul, să nu se rupă materialele. Sunt foarte scumpe”.
Trombectomia se poate face, în cele mai multe cazuri, doar în primele șase ore de la înfundarea vasului de sânge din creier, adică de la producerea accidentului vascular cerebral.
Dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională: „Există situații când leziunile s-au instalat. Sunt pacienți care recuperează în câteva minute, alții după câteva ore, după o zi, două”.
Cheagul, care provoacă un accident vascular cerebral, apare din cauza plăcilor de aterom depuse pe vasele de sânge. Grăsimea se depune în vase când aveți colesterolul LDL mare în sânge ori glicemia mare.
Uneori, un cheag pleacă din inimă și se oprește în creier. Se întâmplă în tulburarea de ritm cardiac, numită fibrilație atrială. Cheaguri apar din cauza problemelor de coagulare a sângelui, dar și dacă fumați ori consumați droguri.
Liliana Curea: Semnele unui AVC sunt ușor de recunoscut: asimetrie facială - colțurile gurii sunt îndreptate în direcții opuse, vorbire incoerentă - pacientul nu pronunță corect cuvintele sau nu mai poate vorbi deloc, nu mai poate mișca o mână sau un picior, ori ambele brațe de pe aceeași parte. Dacă observați chiar și doar unul dintre aceste semne, este posibil să fie un AVC, așa că trebuie să sunați repede la 112 și să spuneți acest lucru.