Colesterolul bun, numit HDL colesterol, înseamnă particule care fac curățenie. Cum îl ajutăm să se opună oxidării
Fructele de pădure. Ce-i drept, în această perioadă a anului, doar sub formă congelată. Găsim în ele un nivel uriaș de antioxidanți. Însă mai importantă e stimularea producției proprii de antioxidanți. Începe „Doctor de bine”.
Colesterolul bun, numit HDL colesterol, înseamnă particule care fac curățenie.
Dr. Camelia Stancu, Institulul de Biopatologie Celulară: „Ele sunt răspunzătoare de transportul excesului de grăsime din țesuturile periferice, către ficat, pentru a fi eliminate. Ele sunt responsabile de curățenie, de eliminarea excesului de colesterol”.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Colesterolul bun, HDL colesterol, este și antiinflamator, antioxidant și antitrombotic, adică se opune formării cheagurilor de sânge în vase. Are aceste calități datorită celor peste 80 de tipuri de proteine pe care le conține.
Andreea Groza: „Acest colesterol bun ne apără, adică are funcție antioxidantă, dacă e normal construit, adică dacă nu aducem din hrană factori oxidanți, adică prăjeli. De aceea, e normal să nu prăjim mâncarea”.
Cum altfel îl ajutăm să se opună oxidării? De fapt, cum ne mai ajutăm? Puțină hrană. Este un alt element prin care ajutăm aceste molecule antioxidante pe care le producem chiar noi, adică HDL cholesterol.
Sunt mai importante, la nivelul tuturor celulelor, decât antioxidanții pe care îi luăm din hrană. Spre exemplu, din fructele de pădure.
Iată de ce:
Dr. Camelia Stancu, Institutul de Biopatologie Celulară: „Cei care provin din surse naturale au o stabilitate redusă, se decompun și sunt metabolizați repede la nivel tubului digestiv, nu ajung în forma lor de molecule antioxidante la nivel de celulă”.
De aceea, puține prăjeli, puțină mâncare per total. Multă mișcare. Dar antioxidanții trebuie luați zilnic din plante, într-o alimentație echilibrată. Alături de aceștia, plantele crecute în mediul natural, nu în agricultura intensivă, oferă așa-numiții salvestroli.
Ce sunt aceștia?
Iuliana Vasilache, farmacist principal: „Salvestrolii sunt molecule pe care plantele le produc când sunt atacate de virusuri, bacterii, ciuperci, fac parte dism sistemul imunitar al plantei. Cu cât plante e mai agrata, cu atât numărul de slavestroli e mai mare. Consumind legume fructe, ierburi, avem aport de savestroli”.
Aceste substanțe din hrană ajută sistemul de detoxifiere, prezent în ficat. Salvestrolii există și sub formă de suplimente alimentare.