Cât de periculoasă poate fi o carie. Dacă dispare durerea, nu înseamnă că a dispărut și infecția
32 de dinți găsim în cavitatea orală. Toți sunt importanți. Salvarea oricărui dinte este o prioritate pentru întreaga arhitectură orală.
Dintele este alcătuit din stratul dur, smalțul. Sub acesta găsim dentina. În interior se află camera pulpară, care apără nervul.
Caria dentara, lăsată să evolueze până la nerv, va produce durere.
Dr. Ana Flaugiu, medic stomatolog: „Tratamentul de canal se face cu microscopul. Microscopul ne ajută să vedem mai bine, mărește imaginea de până la 40 de ori. Asta înseamnă că noi vedem dintele în structura lui sănătoasă, dar și ce e distrus, colonizat de bacterii”.
Dacă infecția e lăsată să progreseze, la un moment dat, durerea dispare. Rămâne însă infecția care distruge țesuturile din jur.
Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog, competență implantologie orală: „Vine pacientul cu o infecție și, de multe ori, acea infecție face o gaură în dinte. Și la dinții învecinați. Și vedem pacienți cărora le cad trei dinți de la un singur dinte infectat, care nu a fost tratat corect la timp. E un proces care durează de ani de zile. Dacă l-am verifica radiologic la fiecare șase luni, putem să intervenim și să salvăm dinții pacietului”.
Dintele poate fi salvat, dar spațiul din os rămâne
Î: Cum reacționează corpul când vede infecția?
Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog, competență implantologie orală: „Osul nu are o imunitate fantastică în fața infecțiilor. Osul e mai uscat, nu e atât de bine vascularizat, nu ajunge sângele atât de bine la el. Când apare infecția, osul vine cu un țesut de reacție, reacția orgsnimulului la infecție. Corpul vrea să se protejeze ca infecția să nu ajungă în tot coprul. Doar că bătălia e pierdută. Această leziune se tot mărește și, la un moment dat, dintele începe să se miște pentru că nu mai stă deloc în os, ci în acest țesut de reacție”.
Acest țesut de reacție trebuie curățat, apoi medicul intervine cu material pentru refacerea osului și abia apoi poate fi pus implant.
La fiecare șase luni este recomandată vizita la stomatolog pentru igienizare profesională. Astfel aflăm și informații despre cavitatea orală, sănătatea dentară, ca să nu ajungeți la pierderi ale dinților. Educația pentru sănătate e continuă pentru că propria biologie se schimbă permanent.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: dinti, stomatologie, durere de măsea, carie,
Dată publicare:
06-11-2022 11:24